Skip to main content

Πρόπλασμα για Ενιαίο Ευρωπαϊκό Στρατό - Τι να επιδιώξουν Ελλάδα-Κύπρος

Παρά την οικονομική ισχύ της, η Ευρωπαϊκή Ένωση λείπει από κάθε παρτίδα ισχύος στον πλανήτη μειώνοντας τη διπλωματική και οικονομική της μόχλευση.

Του Κώστα Ευθυμίου*

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η τουρκική έξαρση σε Κύπρο και Αιγαίο καταδεικνύουν την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεί στο αναμενόμενο διπλωματικό και πολιτικό της ύψος. Παρά την οικονομική ισχύ της, η ΕΕ λείπει από κάθε παρτίδα ισχύος στον πλανήτη. Η αδυναμία της να μετέχει ισάξια στις διεθνείς εξελίξεις την καθιστά ευάλωτη και μειώνει τη διπλωματική και οικονομική της μόχλευση.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει στην πραγματική ενοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας. Κυρίως γιατί δεν έχει κάνει το βήμα για δημιουργία ενιαίου σύγχρονου στρατού, στοιχείο απαραίτητο για να συγκαταλέγεται αφ’ εαυτής στις «Μεγάλες Δυνάμεις».

Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να επιδιώκουν σθεναρά τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού, καθώς ο Ελλαδικός χώρος σωρεύει το μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σύνορα. Το μεταναστευτικό και η τουρκική προκλητικότητα θα εξελίσσονταν και θα αντιμετωπίζονταν διαφορετικά. Βέβαια, η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού προϋποθέτει περισσότερη εμβάθυνση της Ένωσης και συνεπώς θα καθυστερήσει (λαμβανομένης υπόψη και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας).

Ωστόσο, αυτό που Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν άμεσα να επιδιώξουν είναι η ισχυροποίηση της αρχής προστασίας των κοινών εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Διακλαδικής Δύναμης, η οποία θα εγκατασταθεί στη χώρα μας. Σε μια τέτοια Δύναμη, οι χώρες μέλη (ή κάποιες, αρχικά) θα εισφέρουν αναλογικά στρατεύματα και οπλισμό ξηράς, αέρος και θαλάσσης. Στρατεύματα, οπλισμός και μέσα θα διατηρούν τα εθνικά τους σύμβολα, αλλά θα μοιράζονται και κοινά: σύμβολο / σημαία / κράνος.

Μια τέτοια δύναμη θα πρέπει να αποτελείται από:
1. Αερομεταφερόμενη Μεραρχία Ταχείας Επέμβασης,
2. Τάγμα(τα) αεροπορίας στρατού,
3. Μικρό στόλο με πλοία επιφανείας, υποβρύχια, πλοία υποστήριξης και μέσα ναυτικής αεροπορίας και
4. Μοίρα(ες) μαχητικών αεροσκαφών.

Η Ελλάδα μπορεί να χωροθετήσει και εισφέρει περιοχή στην ηπειρωτική χώρα, στην οποία θα εγκατασταθεί ο στρατός ξηράς, καθώς και τις αεροπορικές και ναυτικές της βάσεις για την εξυπηρέτηση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα αποτελεί την προφανή περιοχή χωροθέτησης μιας τέτοιας στρατιωτικής σύμπραξης, αφού έτσι η Ευρωπαϊκή Δύναμη θα έχει κατευθείαν πρόσβαση στη ΝΑ Μεσόγειο, χώρο ζωτικής σημασίας για την ΕΕ.

Η στιγμή είναι η πιο κατάλληλη για αυτό το βήμα. Γερμανία - Γαλλία (κυρίως) και Ισπανία - Ιταλία (δευτερευόντως) έχουν πλέον λόγους να δουν το εγχείρημα θετικά, καθώς βιώνουν έντονα αισθήματα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη τους. Κυρίως, η αλλαγή στάσης του Τράμπ στα ζητήματα χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ, έχουν οδηγήσει τη Μέρκελ στη διατυπωμένη διαπίστωση ότι “η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της, καθώς δεν μπορεί να βασίζεται πλέον στους συμμάχους της”.

Η σύσταση Ευρωπαϊκής Διακλαδικής Δύναμης στη χώρα μας θα καλλιεργήσει δυναμικά το ενιαίο αμυντικό δόγμα στους κόλπους της ΕΕ, πράγμα αναγκαίο για τη μελλοντική μετάβαση σε ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό. Επιπλέον, θα διαμορφώσει σημαντική δυναμική για στροφή της ΕΕ στη λογική επενδύσεων σε σύγχρονα στρατηγικά μέσα και πλατφόρμες διοικήσεως και ελέγχου, παρακολούθησης και πληροφοριών. Ταυτόχρονα, μια τέτοια στρατιωτική σύμπραξη μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά με το ΝΑΤΟ, μέλη του οποίου είναι οι χώρες της ΕΕ.
Φυσικά, η αξία μιας τέτοιας εξέλιξης για τον Ελληνισμό θα είναι ανυπολόγιστη, καθώς θα αναδιαμορφώσει τις ισορροπίες στην περιοχή, παρέχοντας επιπλέον κρίσιμη θωράκιση στο ραγδαία κλιμακούμενο περιβάλλον της ΝΑ Ευρώπης.

* Ο Κώστας Ευθυμίου είναι μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Ενέργεια. Νομικός ειδικευμένος στην οργάνωση & λειτουργία αγορών ενέργειας και επιχειρηματίας ΑΠΕ, έχει αναδειχθεί στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ. Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι πατέρας 3 παιδιών.