Skip to main content

Prorata: To 67% δηλώνει πως φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Τι πιστεύει η ελληνική κοινή γνώμη για την ένταση των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ποια συναισθήματα της προκαλεί.

Η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανησυχεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη, με μεγάλο ποσοστό αυτής να φοβάται ένα «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Prorata για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για τα συναισθήματα που τους προκαλεί η ένταση των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 67% αναφέρει ότι φοβάται για θερμά επεισόδια, ενώ το 61% δηλώνει ότι του προκαλεί οργή αυτή η ένταση και το 61% νιώθει απογοήτευση για την αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση.

Επιπλέον το 64% πιστεύει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν θα βελτίωνε τις διμερείς σχέσεις, ενώ το 46% προσδιορίζει τη διαχείριση της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα. Το 34% πιστεύει ότι αυτό είναι η διαχείριση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά και μόλις 5% η διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση για το εάν θεωρούν κάποια εκ των Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία εχθρική χώρα, το 87% των συμμετεχόντων απάντησε καταφατικά για την Τουρκία (έναντι μόλις 7% όχι), το 47% την Αλβανία (έναντι 37% όχι) και το 45% την ΠΓΔΜ (έναντι 38% όχι).

Όσον αφορά ειδικότερα στο εάν κάποια από τις παραπάνω χώρες απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, το 78% απάντησε καταφατικά για την Τουρκία, το 27% για την Αλβανία και το 21% για την ΠΓΔΜ.

Στο μακεδονικό, το 45% δηλώνει ότι βρίσκει κατανοητή την προοπτική η σύνθετη ονομασία να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», την ώρα που το 23% δήλωσε ότι αυτό του προκαλεί οργή για όσους την αποδέχονται και το 14% «με κάνει να ντρέπομαι που είμαι Ελληνας».