Skip to main content

Με σκληρή γραμμή οι Θεσμοί στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό

Απορρίπτει η τρόικα των δανειστών τη λύση της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών που προτείνει η ελληνική πλευρά για το ασφαλιστικό.

Απορρίπτουν οι Θεσμοί τη λύση της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών που προτείνει η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος. Για την ακρίβεια, για την αποφυγή νέας περικοπής των βασικών συντάξεων.

Πληροφορίες, που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι με αυτή την «γραμμή» θα έλθουν στην χώρα μας τις επόμενες μέρες για την τελική φάση της ενημέρωσης και της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση.

Η Αθήνα αναζητά απεγνωσμένα εναλλακτικές, καθώς, κατά βάθος γνωρίζει (και παραδέχεται) ότι και η λύση των εργοδοτικών εισφορών, θα είναι ατελέσφορη. Κι αυτό γιατί αν αυξηθούν περαιτέρω, θα δοθεί μια μικρή ανάσα βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα ενταθεί το πρόβλημα της απασχόλησης, αφού οι εργοδότες θα περιορίσουν και άλλο τις προσλήψεις. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα αντί να λύνεται θα διευρύνεται.

Προς το παρόν, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχουν κατατεθεί άλλες σοβαρές προτάσεις, πλην εκείνης της επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, η οποία, ωστόσο πάσχει επίσης.

Στο μεταξύ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απελπιστικά, αφού στις 15 Ιανουαρίου, θα πρέπει να έχει κλειδώσει η λύση, η οποία, όμως, στην πραγματικότητα ακόμα αναζητείται. Και υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται μέσα στην εβδομάδα η έλευση των πρώτων κλιμακίων της τρόικας στην χώρα μας, για τα περαιτέρω. Εξ ου και ο συναγερμός που έχει σημάνει στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.