Skip to main content

Προς αποχή από την καθαριότητα τις Κυριακές οι εργαζόμενοι στον δήμο

Επίθεση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας κατά Μπουτάρη - Καταγγέλλει καθυστερήσεις στις πληρωμές εργαζομένων και ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Την αποχή από την εργασία στην καθαριότητα τις Κυριακές αποφάσισε κατά πλειοψηφία την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ), όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ). Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΔΑΣ, αποφασίστηκε και παρέμβαση των εργαζομένων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αύριο Δευτέρα.

Η παράταξη επιτίθεται στον δήμαρχο Μπουτάρη αναφερόμενη στις συνθήκες εργασίας, καταγγέλλοντας, παράλληλα, μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές εργαζομένων για τη νυχτερινή και την Κυριακάτικη εργασία, αλλά και ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

«Μένει να δούμε αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση. Και αυτά τα προβλήματα θα λυθούν με την κινητοποίηση και τη δράση των εργαζομένων, που χρειάζεται να γυρίσουν την πλάτη και να ξεπεράσουν τις εργοδοτικές και συμβιβασμένες παρατάξεις» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Συνεργασία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΣ:

«Έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
και απλήρωτη εργασία στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Τα 7 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» στους δήμους τους τελευταίους 2 μήνες μαρτυρούν με τον πιο τραγικό τρόπο την εγκληματική πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων από κυβερνήσεις και εργοδοσία και στους δήμους. Τα τελευταία 3 χρόνια είχαμε στους δήμους 26 νεκρούς εργαζόμενους από «ατυχήματα»- 2 στον δήμο Θεσσαλονίκης. Δεκάδες είναι και οι σακατεμένοι εργάτες και εργάτριες από σοβαρά εργατικά «ατυχήματα». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και η πλειοψηφία των διοικήσεων των δήμων αντιμετωπίζουν ως κόστος τη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, κόστος που πρέπει να μειώσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση Μπουτάρη, τα τελευταία χρόνια, δεν δίνει στους εργαζόμενους ούτε τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που προβλέπονται. Όταν δεν δίνονται τα στοιχειώδη ΜΑΠ, πώς να μιλήσουμε για την εκπαίδευση, τους εμβολιασμούς, την κατάσταση των εργοταξίων, τα επικίνδυνα χαλασμένα και ασυντήρητα οχήματα, τις ελλείψεις σε εργαλεία και υλικά κ.α. που κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνη τη δουλειά των εργαζομένων.

Με πρόσφατη διάταξη νόμου, που προσπάθησε μάλιστα να την παρουσιάσει ως φιλεργατική, η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους δημάρχους να συνεχίσουν την ίδια αντεργατική πολιτική και για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων. Θα γίνονται, λέει, έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και όπου γίνονται παρατηρήσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα εάν μέσα σε 6 μήνες δεν έχει διορθωθεί η κατάσταση!!! Σε περίπτωση δε που ο δήμος συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις μετά τους 6 μήνες, το πρόστιμο μειώνεται στο μισό!!! Και αν τους συμφέρει να πληρώνουν το πρόστιμο παρά να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, τι γίνεται; Όπως και τι γίνεται, σ’ αυτούς τους 6 μήνες που δίνουν περιθώριο, με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων;

Η μεγαλύτερη κοροϊδία της κυβέρνησης στον ίδιο νόμο είναι ότι προβλέπει ότι ΜΑΠ που δεν δόθηκαν για τα έτη 2012 έως και 2016, μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα και να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι- γιατί έχουν δαπανήσει χρήματα για την αγορά τους- αλλά βασική προϋπόθεση είναι να αναγνωριστεί η οφειλή προς τον εργαζόμενο από τον δήμο!!! Πόσες διοικήσεις δήμων θα αποδεχθούν οικειοθελώς αυτό το χρέος; Ποιους ελέγχους θα κάνουν οι αποδεκατισμένες από εργαζόμενους υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας; Απαντήσεις στις καταγγελίες των εργαζομένων για θέματα υγιεινής και ασφάλειας δίνονται σπάνια έως καθόλου.

Για ακόμη μια φορά, η διοίκηση Μπουτάρη συνειδητά και σχεδιασμένα καθυστερεί να πληρώσει στους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας τα νυχτερινά και εξαιρέσιμα, την προσαύξηση που παίρνουν οι εργαζόμενοι για εργασία το βράδυ και τις Κυριακές- αργίες. Τα χρήματα αυτά, που είναι μισθός, οφείλονται στους εργαζόμενους από τον Φλεβάρη έως και σήμερα. Μ’ αυτή την πρακτική, η διοίκηση του δήμου προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα για να τα δώσει αλλού- βλέπε μεγαλοεργολάβους που έχουν κατακλύσει τις υπηρεσίες του δήμου- αφού το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι οι εργαζόμενοι του δήμου. Ένας επιπλέον λόγος είναι η άρνηση συναδέλφων διαφόρων υπηρεσιών π.χ. μισθοδοσίας, να συνεχίσουν να καλύπτουν το «τάϊσμα» των ανθρώπων του μηχανισμού της διοίκησης με πλασματικά νυχτερινά, εξαιρέσιμα και υπερωρίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπαυσαν και αντικατέστησαν τον προϊστάμενο του τμήματος καθαριότητας επειδή αντέδρασε σ’ αυτή την κατάσταση. Για το θέμα των νυχτερινών- εξαιρέσιμων και τα ΜΑΠ, μετά από πρόταση της ΔΑΣ, έχει γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας από τον ΣΕΔΘ.

Τα δυο παραπάνω προβλήματα τέθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη φορά από τη ΔΑΣ στη συνεδρίαση του δ.σ. του ΣΕΔΘ την 1/9, με πρόταση να γίνει παρέμβαση των εργαζομένων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να κηρυχθεί αποχή για εργασία τις Κυριακές στην καθαριότητα. Τις περασμένες 3 φορές, η πρόταση καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του ΣΕΔΘ («Δύναμη Ενότητας» και ΑΔΗΚ). Την Παρασκευή 1/9, η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία- καταψήφισε η «Δύναμη Ενότητας», η παράταξη που έχει τον πρόεδρο στον ΣΕΔΘ. Μένει να δούμε αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση. Και αυτά τα προβλήματα θα λυθούν με την κινητοποίηση και τη δράση των εργαζομένων, που χρειάζεται να γυρίσουν την πλάτη και να ξεπεράσουν τις εργοδοτικές και συμβιβασμένες παρατάξεις.

Τα σημαντικά αυτά προβλήματα, η έλλειψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και η απλήρωτη εργασία, είναι συνέπεια της σκληρής αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια από κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση και πλειοψηφία δημάρχων. Ο πρωθυπουργός, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα μας ξαναπαρουσιάσει τη «δίκαιη ανάπτυξή» τους, τα ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, δηλαδή, των βιομήχανων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, που γίνονται με το τσάκισμα των εργατικών- λαϊκών δικαιωμάτων. «Δίκαιη ανάπτυξη» για τα αφεντικά, την ίδια ώρα που χιλιάδες εργάτες απολύονται, μένουν απλήρωτοι- βλέπε και συμβασιούχους δήμων- που εκατοντάδες είναι νεκροί ή σακατεμένοι στα «εργατικά ατυχήματά» τους».

Τέλος, η ΔΑΣ καλεί επίσης στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις 9 Σεπτέμβρη, στις 6:30 μμ, στην πλατεία Αριστοτέλους.