Skip to main content

Προς έκτακτο συνέδριο για την ηγεσία του ΑΚΡ στην Τουρκία

Το ρήγμα μεταξύ του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και του κ. Νταβούτογλου φαίνεται να βαθαίνει τις τελευταίες εβδομάδες.

Έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιήσει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στο οποίο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, δήλωσαν την Τετάρτη ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος, τους οποίους επικαλείται -χωρίς να κατονομάζει- το Reuters.

Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαΐου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου.

Χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση έληξε η κρίσιμη συνάντηση στην Αγκυρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στη σκιά έντονης φημολογίας περί επικείμενης παραίτησης του δεύτερου εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Το ρήγμα μεταξύ του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και του κ. Νταβούτογλου φαίνεται να βαθαίνει τις τελευταίες εβδομάδες.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο ηγετών, που περιλαμβάνει ζητήματα από τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη έως την φυλάκιση επικριτών της κυβέρνησης, έχει ήδη πλήξει το επενδυτικό κλίμα, με το χρηματιστήριο να παρουσιάζει σήμερα περαιτέρω πτωτική πορεία, μετά την μεγαλύτερη πτώση που σημείωσε τους τελευταίους πέντε και πλέον μήνες κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του.

Αυτήν την εβδομάδα αφαιρέθηκε από τον κ. Νταβούτογλου η αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Η απόφαση μειώνει την ικανότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του Ερντογάν.

Σε ομιλία του προς τους υπουργούς του AKP την Τρίτη ο κ. Νταβούτογλου είπε πως θα επέλεγε να εγκαταλείψει οποιοδήποτε πόστο αντί να βλάψει το κόμμα.