Skip to main content

Προς επανεκλογή Μπίλλια στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ

Σήμερα το απόγευμα η απόπειρα συγκρότησης της νέα Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ - Τι κινήσεις γίνονται στο παρασκήνιο.

του Δημήτρη Παπανίκου

Η νέα Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας θα αναδειχθεί κατά πάσα πιθανότητα απόψε το βράδυ. Στις 5 το απόγευμα ορίστηκε η συνεδρίαση των 60 μελών της Αντιπροσωπείας από την οποία θα προκύψουν τα 11 μέλη της ΔΕ. Τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και έως αυτή την ώρα συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των 10 παρατάξεων οι οποίες συμμετείχαν στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου και εκπροσωπούνται στην 60μελη Αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ αναμένεται να επανεκλεγεί ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών Πάρις Μπίλλιας. Η ΔΚΜ είχε πρωτεύσει στις εκλογές λαμβάνοντας 1.743 ψήφους (37,35%) και 22 από τις 60 έδρες της Αντιπροσωπείας.

Ωστόσο, για την επανεκλογή Μπίλλια απαιτούνται άλλες τουλάχιστον έξι ψήφοι τις οποίες ο νυν πρόεδρος προσπαθεί να εξασφαλίσει μέσω της συνεργασίας της ΔΚΜ με ορισμένες από τις άλλες παρατάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλειοψηφικό μπλοκ θα διαμορφωθεί πιθανότατα με τη σύμπραξη και των εξής παρατάξεων:

- Της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε στις εκλογές 418 ψήφους (8,96%) και 5 έδρες στην Αντιπροσωπεία. Σε αυτή την περίπτωση η ΡΠΜ θα αναλάβει την προεδρία της Αντιπροσωπείας με πρόεδρο τον Γιάννη Τσιώνα. Από την πλευρά της παράταξης, πάντως, ο κ.Σάββας Παναγιωτίδης διέψευσε το ενδεχόμενο σύμπραξης με την Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών.
- Της παράταξης Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (Ελ.ΕΜ) η οποία έλαβε 183 ψήφους (3,92%) και 2 έδρες. Εάν κλειστεί η συμφωνία η Ελ.ΕΜ θα αναλάβει την αντιπροεδρία της Αντιπροσωπείας στο πρόσωπο της Ελένης Χεράκη.
- Της παράταξης Μηχανικοί της Εκπαίδευσης η οποία έλαβε 59 ψήφους (1,26%) και 1 έδρα η οποία θα αναλάβει δια του Γιώργου Τρασανίδη τη θέση του γραμματέα της Αντιπροσωπείας.
Ανοιχτό ως αυτή την ώρα είναι το ενδεχόμενο στο υπό διαμόρφωση μπλοκ της πλειοψηφίας να συμμετάσχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών η οποία πρόσκειται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και έλαβε στις εκλογές 600 ψήφους (12,43%) και 8 έδρες στην Αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με πληροφορίες εάν η ΔΗΣΥΜ συνεργαστεί με τις υπόλοιπες παρατάξεις θα αναλάβει πιθανότατα την αντιπροεδρία της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Ποιοι μένουν εκτός

Εκτός νυμφώνος μένουν οι δύο παρατάξεις οι οποίες προέρχονται από τους κόλπους της ΔΚΜ. Πρόκειται για την Ανασυγκρότηση Μηχανικών η οποία συγκροτήθηκε κυρίως από στελέχη που αποχώρησαν από την ΔΚΜ και συμμετείχε πρώτη φορά στις εκλογές, λαμβάνοντας  664 ψήφους (14,23%) και 8 έδρες στην Αντιπροσωπεία. Το ίδιο ισχύει και για την παράταξη Δυναμικοί Μηχανικοί (ΔΥΝΑ.ΜΗ) η οποία με 443 ψήφους (9,49%) κατέλαβε 6 έδρες στην Αντιπροσωπεία.

Παραδοσιακά εκτός διαβούλευσης για τη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΚΜ μένει η προσκείμενη στο ΚΚΕ Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών η οποία έλαβε 229 ψήφους (4,91%) και 3 έδρες. Το ίδιο ισχύει για την Ενωτική Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών με 228 ψήφους (4,89%) και 3 έδρες. Τέλος, η Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (ΑΚΜΗ) με 120 ψήφους (2,57%) έχει 2 έδρες στην Αντιπροσωπεία.

Η σύνθεση της Διοικούσας

Στην 11μελη ΔΕ η οποία θα αναδειχθεί από την 60μελη Αντιπροσωπεία, η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία ΔΚΜ διεκδικεί 4 έως 5 έδρες και φυσικά τη θέση του προέδρου, την οποία όπως όλα δείχνουν θα διατηρήσει ο κ. Μπίλλιας. Μία έως δύο έδρες διεκδικεί η Ανασυγκρότηση, πιθανότατα από μία έδρα θα καταλάβουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών, η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών και η ΔΥΝΑ.ΜΗ. Τις άλλες δύο με τρεις έδρες θα καταλάβουν η Ελ.ΕΜ και η ΑΚΜΗ.

Σε περίπτωση που η σημερινή απόπειρα συγκρότησης των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΚΜ δεν καρποφορήσει η διαδικασία θα επαναληφθεί τις προσεχείς ημέρες, αφού συνεχιστεί στο παρασκήνιο η προσπάθεια επίτευξης συμμαχιών. Πάντως, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η σημερινή πρώτη απόπειρα θα στεφθεί πιθανότατα από επιτυχία.