Skip to main content

Προς κόκκινο συναγερμό ο ΟΛΘ λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων

Εκτιμάται ότι στο λιμάνι έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 120.000 τόνοι χύδην φορτίων, κυρίως νικελίου και χαλυβουργικών υλών.

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» βρίσκεται από σήμερα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν προκαλέσει τον εγκλωβισμό φορτίων, με εμφανή, πλέον, τον κίνδυνο να περάσει σε «κόκκινο συναγερμό».

Λόγω του αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες, εκτιμάται ότι στο λιμάνι έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 120.000 τόνοι χύδην φορτίων, κυρίως νικελίου και χαλυβουργικών υλών, με προορισμό, στις περισσότερες περιπτώσεις, τις βιομηχανίες της γειτονικής πΓΔΜ.

Στα αμέσως επόμενα 24ωρα το συμβατικό λιμάνι θα αδυνατεί να υποδεχτεί άλλα πλοία, καθώς τα συσσωρευμένα χύδην φορτία, που παραμένουν εγκλωβισμένα εκεί λόγω του αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες, θα έχουν καλύψει κάθε διαθέσιμο κρηπίδωμα.

«Πολύ σύντομα ο συναγερμός θα γίνει κόκκινος, καθώς δεν θα μπορούμε να υποδεχτούμε άλλα πλοία, κι αυτό θα επηρεάσει πλέον, όχι μόνο τις βιομηχανίες της πΓΔΜ όπως σήμερα, αλλά σταδιακά και τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ), Κωνσταντίνος Μέλλιος.

«Γνωρίζουμε από συζητήσεις ότι βιομηχανίες της πΓΔΜ εκλιπαρούν τους αγρότες ν' ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να μη χρειαστεί ν' αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Από τη στιγμή όμως που σε λίγο δεν θα μπορούμε να δεχτούμε άλλα φορτία, σύντομα θα επηρεαστούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις», σημειώνει ο κ. Μέλλιος, ο οποίος απευθύνει έκκληση στους αγρότες να αλλάξουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους «πχ με ωριαίους ή δίωρους αποκλεισμούς, αντί των διαρκών "μπλόκων", ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία άλλων κλάδων, που επίσης πιέζονται από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα».

Όπως δήλωσε το πρωί στη Voria.gr ο κ. Μέλλιος, «ο ΟΛΘ, σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα χάσει φορτία που αναγκαστικά θα κατευθυνθούν σε ανταγωνιστικά λιμάνια της Βαλκανικής αλλά θα δεχθεί ακόμη ένα πλήγμα στην καλή του φήμη και αξιοπιστία» (δείτε αναλυτικότερα εδώ).