Skip to main content

Προς λύση το θέμα με τα στέγαστρα της θαλάσσιας συγκοινωνίας

Με παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου φαίνεται ότι ξεπερνιούνται τα προβλήματα των περιβαλλοντικών ενστάσεων που είχαν τεθεί.

Προς λύση οδεύει το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τα στέγαστρα της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη και το οποίο έχει μπλοκάρει την περαιτέρω εξέλιξη των διαδικασιών για την έναρξη του έργου, όπως είχε αποκαλύψει πρώτη η Voria.gr (δείτε εδώ).

Υπενθυμίζεται ότι η Εγνατία Οδός ΑΕ έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις, πλην μίας, από την αρμόδια διϋπουργική Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), στην οποία τον πρωτεύοντα λόγο έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά οι επιφυλάξεις εκφράστηκαν από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, στη βάση του ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει όρους δόμησης και να επιτρέπει την εγκατάση μόνιμων κατασκευών πάνω σε προβλήτες.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στη Voria.gr o αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, το θέμα οδεύει προς διευθέτηση, καθώς, κατόπιν συνεννόησής του με τον υπουργό κ. Σταθάκη, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα γνωμοδοτήσει στην ΕΣΑΛ υπέρ της δημιουργίας προσωρινών, ελαφρών κατασκευών, όπου θα είναι ο χώρος αναμονής για τους επιβάτες και προστασίας τους από ενδεχόμενες κακές καιρικές συνθήκες. «Αναλάβαμε μία πρωτοβουλία για να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες. Με την πρόταση που καταθέτουμε στην αρμόδια επιτροπή αφενός διασφαλίζουμε τους περιβαλλοντικούς όρους, καθώς γίνεται σαφές ότι δεν θα επιτραπεί η ανάπτυξη καταστημάτων στους χώρους, και αφετέρου ανοίγουμε τον δρόμο για την ομαλή εξέλιξη του έργου της θαλάσσιας συγκοινωνίας», τονίζει ο ίδιος.

Η σχετική άδεια από την ΕΣΑΛ είναι απαραίτητη για να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων και το έργο να μπορέσει να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εγνατία Οδός ΑΕ Απόστολο Αντωνούδη, αν υπάρξει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, τότε σε δύο μήνες μπορεί να γίνει η δημοπράτηση του έργου και να προχωρήσει η κατασκευή του.

Υπενθυμίζεται ότι η Εγνατία Οδός ΑΕ έχει αναλάβει να "τρέξει" το έργο της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, ενώ κύριοι του έργου είναι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θερμαϊκού. 

 ,.