Skip to main content

Προς παράταση της περαίωσης κατευθύνεται το ΥΠΟΙΚ

Την παράταση της προθεσμία στη ρύθμιση της περαίωσης εξετάζει τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο, βλέποντας να μην υλοποιείται ο στόχος για έσοδα 400 εκατ. ευρώ μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.
Την παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση της περαίωσης φαίνεται να εξετάζει τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας να μην υλοποιείται ο στόχος για έσοδα 400 εκατ. ευρώ μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση μερικές χιλιάδες φορολογουμένων με τα συνολικά έσοδα να αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, μόλις το 25% του αρχικού στόχου.

Μιλώντας στο «Βήμα FM» Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Δ.Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι η παράταση στη ρύθμιση της περαίωσης θα δοθεί μόνον εφόσον διαπιστωθεί αυξημένη συμμετοχή και ασκηθεί πίεση προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει. Εάν υπάρξει πίεση θα το εξετάσουμε», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως και μετά την παρέλευση της 18ης Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, χάνοντας ωστόσο τα αρχικά ευεργετήματα.

Ακόμη, αναγνώρισε πως μεγάλη μερίδα των Ελλήνων φορολογουμένων δεν έχουν ακόμα παραλάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης, ενώ πρότεινε σε όλους τους  ενδιαφερομένους να κατεβάσουν τα ειδοποιητήρια από το διαδίκτυο, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Επιπλέον 4 δισ. ευρώ αναζητάει το ΥΠΟΙΚ

Επιπλέον έσοδα 4 δισ. ευρώ, τα οποία προκείπτουν από την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος, αναζητάει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, τα έσοδα του 2011 θα στηριχθούν στις αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση, από την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ποτά, αλλά και από την περαίωση και τις δόσεις που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι στο νέο έτος. «Εμείς παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κινητοποιήσουμε τον μηχανισμό για να εισπράξουμε τα χρήματα τα οποία προβλέπονται», δήλωσε, ενώ ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου για το επόμενο έτος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,6%.

Στις 25 Νοεμβρίου το νέο φορολογικό ν/σ

Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και οι μετατάξεις προϊόντων, ανακοίνωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 11% στο 13% σε ορισμένες ομάδες προϊόντων, ενώ θα υπάρξει και μεταφορά προϊόντων από τον μεσαίο συντελεστή στον υψηλό 23%.«Μπορεί να υπάρξει συνδυασμός. Όλα είναι επάνω στο τραπέζι. Τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο υπουργός», δήλωσε.

Ακόμη ανακοίνωσε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει αλλαγή στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. «Μέσα στο έτος θα υπάρξει η ριζική αλλαγή του συστήματος ώστε να έχουμε εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών. Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες λόγω της ύφεσης δεν μπορούν να δώσουν πολλά», τόνισε.