Skip to main content

Περίφραξη στον Περιφερειακό για τα αγριογούρουνα - Αλλαγές στο κυνήγι

Με απόφαση Φάμελλου, αυξάνεται η κάρπωση - Πώς προχωρούν τα μέτρα αντιμετώπισης της έντονης παρουσίας τους είδους στην πόλη

Δέκα και όχι έξι αγριογούρουνα, ως ίσχυε μέχρι το Σαββατοκύριακο που πέρασε, θα μπορούν να θηρεύουν από αύριο Τετάρτη οι κυνηγοί σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αποφασίζει αύξηση της κάρπωσης του είδους, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της έντονης παρουσίας του, ιδίως στις αστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση αυτή, που υπογράφει ο Σωκράτης Φάμελλος και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, προέκυψε μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών στο ΥΠΕΝ, όπως προβλέπει για πρώτη φορά φέτος η ρυθμιστική διάταξη θήρας (ΦΕΚ Β΄2809).

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπενθυμίζει ότι στη συνάντηση με όλους τους φορείς που είχε ο κ. Φάμελλος, στη Θεσσαλονίκη την 1η Σεπτεμβρίου 2017 ανακοινώθηκαν μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της παρουσίας του αγριόχοιρου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Το Υπουργείο, όπως αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση, υλοποιεί τα μέτρα μέσω των τοπικών Δασικών Αρχών σε συνεργασία με Δήμους, Περιφέρεια, ΑΠΘ και άλλους φορείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ:

  • Έχουν δοθεί κατευθύνσεις για τη δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου, το οποίο εκδόθηκε από τους Δήμους.
  • Διερευνάται το πρόβλημα των ημίαιμων υβριδίων και των απελευθερώσεών τους από τις πρώην μονάδες βιολογικής κτηνοτροφίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
  • Έχει ξεκινήσει προμελέτη απογραφής των ατόμων αγριόχοιρου που κινούνται στις κατοικημένες περιοχές σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Συνεργεία της Δασικής Υπηρεσίας προβαίνουν σε νυχτερινές καταγραφές.
  • Έχουν υλοποιηθεί συναντήσεις με την Εγνατία ΑΕ προκειμένου να θωρακιστεί με περίφραξη η Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης.