Skip to main content

Προς περικοπή 2,5 μισθών προσανατολίζονται στον ΟΑΣΘ

Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ διοίκησης του Οργανισμού και συνδικάτου. Αύριο η κρίσιμη συνέλευση των εργαζομένων

Του Νίκου Ηλιάδη

Κρίσιμη γενική συνέλευση πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ με κύριο θέμα συζήτησης το περιεχόμενο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η συνέλευση θεωρείται κρίσιμη καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα συναινέσουν ή όχι στην περικοπή των αποδοχών τους η οποία με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα υπερβαίνει τους δυόμισι μισθούς ετησίως. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr οι συζητήσεις οι οποίες έγιναν τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ της διοίκησης του ΟΑΣΘ και της ηγεσίας του συνδικάτου των εργαζομένων φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο, ωστόσο, θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Οι μειώσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι μισθολογικές απώλειες των περίπου 2.300 εργαζομένων στον Οργανισμό θα αγγίξουν τουλάχιστον το 18%, ενώ για κάποιους υψηλόμισθους θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι μειώσεις θα προέλθουν από την αυτόματη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, τα οποία εξακολουθούσαν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Όμως, μετά την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο χάνουν αυτομάτως αυτούς τους επιπλέον δύο μισθούς. Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει μείωση περίπου 4,5% και στον μηνιαίο μισθό των εργαζομένων, το οποίο αθροιζόμενο ισοδυναμεί με σχεδόν μισό μισθό ακόμη. Επιπλέον, οι μειώσεις στους μισθούς προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ από τον Οκτώβριο, άρα θα υπάρξουν παρακρατήσεις από το μισθό του Δεκεμβρίου και το υπολειπόμενο (τελευταίο) δώρο Χριστουγέννων. Η συλλογική σύμβαση θα ρυθμίζει και άλλα θέματα, οικονομικά (όπως για παράδειγμα οι υπερωριακές αμοιβές) καθώς και θεσμικά.

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του συνδικάτου των εργαζομένων θα εισηγηθεί στην αυριανή γενική συνέλευση την αποδοχή του προσχεδίου συμφωνίας με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Σε αυτό αντιδρούν αρκετοί εργαζόμενοι, ενώ ήδη η προσκείμενη στο ΚΚΕ «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει το προεδρείο του συνδικάτου «για χυδαίο και βρώμικο εκβιασμό των εργαζομένων». Η ΔΑΣ ζητά μεταξύ άλλων «αυξήσεις μισθών και επιστροφή των κλεμμένων του προηγούμενου διαστήματος», «κατάργηση της υπερωρίας των οδηγών και της τζάμπα εργασίας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ισχύ της νέας ΣΣΕ από 1-1-2018» κ.ά. Καλεί, δε, τους εργαζόμενους «σε άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας».

Μετάθεση στο ΣτΕ

Στο μεταξύ μετατέθηκε για τις αρχές του χρόνου η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, της προσφυγής την οποία κατέθεσαν οι πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την κρατικοποίηση του Οργανισμού. Ο προσδιορισμός της νέας ημερομηνίας θα γίνει έπειτα από απόφαση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου.