Skip to main content

ΕΒΖ:Προσφορά 70 εκατ. από την Kingsley-Παρούσα και η Innovation Brain

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά σχεδιάζουν επένδυση έως 150-170 εκατ. Έτοιμος να προχωρήσει στην ανάταξη της ΕΒΖ και ο Lukas Fecker.

Προσφορά για την αγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης  ύψους 70 εκατ ευρώ έχει καταθέσει στην PQH, στον ειδικό εκκαθαριστή των «κακής ΑΤΕ», το αγγλοαμερικανικό σχήμα επικεφαλής του οποίου είναι το Kingsley Capital Partners, ενώ το ενδιαφέρον του για την ΕΒΖ επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της και η Innovation Brain.

Τους τελευταίους μήνες κυβέρνηση, ειδικός εκκαθαριστής και Τράπεζα Πειραιώς σαν βασικός πιστωτής της ΕΒΖ, έχουν καταλήξει πως η μόνη λύση είναι η πώληση της ΕΒΖ, μητρικής και θυγατρικών στη Σερβία. Χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού, ο σύμβουλος της Πειραιώς, η ΕΥ, άρχισε επαφές με πιθανούς ενδιαφερόμενους και πλέον, όπως πληροφορείται η Voria.gr, στις επόμενες ημέρες, ίσως την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να βγει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις.

Και οι δύο ενδιαφερόμενοι έχουν δηλώσει πρόθεση να αναστήσουν την ΕΒΖ κάτι που κυρίως αφορά τη μητρική, στην Ελλάδα, που έχει γονατίσει από τις τεράστιες υποχρεώσεις και την έλλειψη ρευστότητας, ενώ πολλά είναι και τα λειτουργικά προβλήματα (σ.σ. κόστος παραγωγής) που προκύπτουν από την απουσία επενδύσεων, επί χρόνια.

Αυτό που αποκλειστικά πληροφορήθηκε η Voria.gr, είναι ότι οι αγγλοαμερικανοί συνολικά θα επενδύσουν περί τα 150-170 εκατ. ευρώ, με πολλά εκατομμύρια να κατευθύνονται, εφ’ όσον πάρουν τον όμιλο, στην ανάταξη εργοστασίων και γενικότερα στην ανάπτυξη της ΕΒΖ σε όμιλο του agribusiness. Tα 70 εκατ. που προσφέρονται, αφορούν στο μετοχικό πακέτο του 82,33% που παλιότερα ανήκε στην ΑΤΕ και που έχει στον έλεγχό του ο εκκαθαριστής της «κακής» ΑΤΕ.

Τα σχέδια της Innovation Brain

Διατεθειμένο να επενδύσει για την ανάταξη της ΕΒΖ είναι και το fund Innovation Brain.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Lukas Fecker, σε σχετική του δήλωση αναφέρει: "Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική φάση των συνομιλιών με τους εμπλεκόμενους και είμαστε κοντά σε ένα αμοιβαίο επωφελές αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει ο όμιλος στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων των 4 εργοστασίων στην Ελλάδα και των 2 στη Σερβία, και θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αναζωογόνηση και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα."

"Στόχος μας" συνεχίζει ο κ. Fecker είναι να βελτιώσουμε τις επιχειρησιακές διαδικασίες, να αυξήσουμε την παραγωγή και να αναπτύξουμε άλλες σειρές προϊόντων, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις. Πιστεύουμε ότι είναι μια κατάσταση win-win, παρά την τρέχουσα κακή κατάσταση γύρω από την ΕΒΖ, καθώς σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε την επιχείρηση και να επενδύσουμε σε νέα μηχανήματα και εκπαίδευση για να προσφέρουμε μια σύγχρονη επιχείρηση ζάχαρης. Μια νέα εισροή κεφαλαίων και ένα νέο ξεκίνημα είναι αυτό που χρειάζεται στην ΕΒΖ."

Το fund στην ίδια ανακοίνωση ξεκαθαρίζει, ότι ενδιαφέρεται για το σύνολο του ομίλου και όχι μόνο για τις δραστηριότητες της Σερβίας. Όπως σημειώνει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είναι αναληθή και δεν αντικατοπτρίζουν το λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο του Innovation Brain.  Και καταλήγει η ανακοίνωση "το Innovation Brain θέλει να επενδύσει στη βιομηχανία και έχει στρατηγικά σχέδια για την ανάπτυξη της ζάχαρης. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και θα παραμείνει ο κόμβος για την παραγωγή και τη μελλοντική ανάπτυξη."

Innovation Brain ή Αγγλοαμερικανοί, το βέβαιο είναι ότι στις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις αν και δεν έχει γίνει σαφές το ποια διαδικασία δρομολογείται, το τι θα γίνει με τους υπαλλήλους, τι σχεδιάζεται για τευτλοκαλλιέργεια και μεταποίηση, σε συνεννοήσεις και με την κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί απέναντι σε παραγωγούς και εργαζομένους.

Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε άμεσε εξελίξεις γιατί, όπως λένε και συνδικαλιστές της ΕΒΖ, «το πράγμα δεν πάει άλλο, αυτή η βόμβα κάποια στιγμή θα σκάσει».

Και επειδή οι ενδιαφερόμενοι είναι πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της όποιας επιλογής κάνουν, ζητήθηκε από τον κ. Αλεξάκη, τον πρόεδρο της ΕΒΖ, να μην επιμείνει στην παραίτησή του. Ο κ. Αλεξάκης είχε καταθέσει επιστολή παραίτησης στις 30 Μαΐου.