Skip to main content

Προσφυγή κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα

Ένας Γερμανός οικονομολόγος σχεδιάζει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αναφέρει σήμερα γερμανική εφημερίδα
Ένας Γερμανός οικονομολόγος σχεδιάζει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών το Σαββατοκύριακο, αναφέρει σήμερα γερμανική εφημερίδα.

Το ενδεχόμενο της προσφυγής υπογραμμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για να πείσει την επιφυλακτική κοινή γνώμη της χώρας της για τα οφέλη από το ύψους 30 δισ. ευρώ πρόγραμμα υποστήριξης προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα ενόψει μιας κρίσιμης περιφερειακής εκλογής τον ερχόμενο μήνα.

Ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν και γνωστός ευρωσκεπτικιστής, φέρεται ότι δήλωσε στην εφημερίδα «Ράινισε Ποστ» πως το πακέτο βοήθειας παραβιάζει την ευρωπαϊκή Συνθήκη του Μάαστριχτ. «Θα καταθέσουμε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της πίστωσης που θα γίνει από τα κράτη του ευρώ», δήλωσε ο Σταρμπάτι στην εφημερίδα.

Αρκετοί άλλοι ακαδημαϊκοί και ο συνταγματολόγος Βίλχελμ Χάνκελ, ο οποίος απέτυχε να εμποδίσει την υιοθέτηση του ευρώ το 1998, όταν προσέφυγε εναντίον του κοινού νομίσματος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, συνεργάζονται με τον Σταρμπάτι.

Εξάλλου, η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» αναφέρει ότι μέλος της κυβέρνησης, το οποίο δεν κατονομάζει, δήλωσε πως το πακέτο βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα είναι μόνον ένα πρώτο βήμα και το τελικό ποσό μπορεί να είναι «τουλάχιστον το διπλάσιο».

Η «Ράινισε Ποστ» αναφέρει πως ο Σταρμπάτι θεωρεί το πακέτο αρωγής ως επιδότηση -κάτι που απαγορεύεται-, καθώς το προσφερόμενο επιτόκιο είναι κάτω από το επιτόκιο της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα.

Ο Σταρμπάτι, ο οποίος απειλεί εδώ και εβδομάδες με νομικές προσφυγές, αν χορηγηθεί βοήθεια προς την Ελλάδα, δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Μια νομική προσφυγή μπορεί να απαιτήσει μήνες και το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να παγώσει οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα, λένε μερικοί εμπειρογνώμονες.

«Το δικαστήριο θα πρέπει να λάβει, ως πρώτο βήμα, μια απόφαση για το κατά πόσο χρειάζεται να αντιδράσει άμεσα ή όχι», σύμφωνα με έναν οικονομολόγο της Goldman Sachs, ο οποίος δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η εφημερίδα«Χάντελσμπλατ» κατηγορεί τους πολιτικούς για υποκρισία, επειδή δεν χαρακτηρίζουν «διάσωση» τη συμφωνία για την Ελλάδα. «Οι ιδρυτές του ευρωπαϊκού νομίσματος απέκλεισαν τη δυνατότητα για τα μέλη της ευρωζώνης να αναλαμβάνουν τα χρέη αλλήλων. Οι διασώσεις απαγορεύονται. Όμως αυτό δεν σταματά την ευρωζώνη. Απλώς αποφεύγουν τον όρο. Η εξαπάτηση του κοινού συνεχίζεται», αναφέρει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.