Skip to main content

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ευρώπης κατά του Βελγίου για τους Ρομά

Η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IFHR) πρόκειται να προσφύγει εναντίον του Βελγίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την πολιτική του έναντι των Ρομά, έγινε σήμερα γνωστό από τη Βελ
Η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IFHR) πρόκειται να προσφύγει εναντίον του Βελγίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την πολιτική του έναντι των Ρομά, έγινε σήμερα γνωστό από τη Βελγική Γαλλόφωνη Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η προσφυγή θα έχει τη μορφή συλλογικής διαμαρτυρίας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ενός οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, του κειμένου που υιοθέτησαν οι εκπρόσωποι 47 ευρωπαϊκών χωρών το 1961 και αναθεωρήθηκε το 1996.

«Το Βελγικό κράτος παραβιάζει κατάφωρα τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη», δήλωσε στην εφημερίδα Le Soir, η οποία αποκάλυψε την πληροφορία, η αντιπρόεδρος της Βελγικής Γαλλόφωνης Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικηγόρος Βερονίκ Βαν Ντερ Πλάνκε.

«Αυτή η συλλογική διαμαρτυρία δεν αφορά μόνο την κατοικία, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης επανεξέτασης των βελγικών ελλείψεων σε υποδομές (υποδοχή αστέγων, τεράστια έλλειψη κοινωνικών κατοικιών κ.λπ)», προσθέτει η δικηγόρος.

Από το 2004, η Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καταδικάσει τέσσερις χώρες για τους νόμους και την πολιτική τους έναντι των Ρομά: τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ελλάδα και, τον Οκτώβριο του 2009, τη Γαλλία.