Skip to main content

Πρόσκληση Ευθυμιάδη για συνεργασία στο δήμο Θεσσαλονίκης

Την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Θεσσαλονίκης μέσω μιας ανεξάρτητης διαπαραταξιακής, ενωτικής κίνησης ανακοίνωσε ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης. Ποιοι τον στηρίζουν.
Την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Θεσσαλονίκης μέσω μιας ανεξάρτητης διαπαραταξιακής, ενωτικής κίνησης που έχει ως προεκλογικό σύνθημα «Θεσσαλονίκη η πόλη μπροστά» και εφαρμόζοντας ένα νέο μοντέλο δημαρχιακής αρχής ανακοίνωσε ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγο.

Ο κ. Ευθυμιάδης, ο οποίος εμφανίστηκε ως ανεξάρτητος και μη ενταγμένος σε κάποιο κόμμα, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός για συνεργασία με άλλες πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν από επιχειρηματίες, αλλά και με όποιο πολιτικό κόμμα αποφασίσει να στηρίξει την πρωτοβουλία του εάν αποδεχθούν τις βασικές αρχές του νέου μοντέλου δημαρχιακής αρχής που προασπίζεται. Ο ίδιος τόνισε ότι θέλει να προκαλέσει «ρήξη με το παρελθόν του δήμου και να εδραιώσει μια νέα βάση για το μέλλον, που θα φέρει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, θα διώξει τη φτώχεια από την πόλη, ενεργοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματά της, που είναι το λιμάνι, τα πανεπιστήμια, η ΔΕΘ, η Ζώνη Καινοτομίας, ο πολιτισμός. 

 Μάλιστα παρών στην εκδήλωση ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος χαιρέτησε με θέρμη την πρωτοβουλία του κ. Ευθυμιάδη, «αλλά επί του παρόντος δήλωσε ότι παραμένουν ανταγωνιστές». Ωστόσο, δεν απέκλεισε στο μέλλον να επιτευχθεί συγκερασμός θέσεων για κοινή υποψηφιότητα», ενώ στο ακροατήριο παρών έδωσαν αρκετοί επιχειρηματίες από όλους τους χώρους, με την πλειοψηφία πάντως να έχει «άρωμα» ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ευθυμιάδης παραδέχθηκε ότι ενημέρωσε όλα τα κόμματα για την πρόθεσή του να κατέβει στις δημοτικές εκλογές και όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν κοινό όραμα να αλλάξουν τη δημαρχιακή αρχή. Οι διεργασίες παραδέχθηκε ότι συνεχίζονται με κάθε πρωτοβουλία, ενώ ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στη δημιουργία κόμματος επιχειρηματιών για την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος «βλέπει» οι επιχειρηματίες να συνεργάζονται με κάποιο κόμμα και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αν τους ζητηθεί.

Εξήγησε ότι κατεβαίνει στις εκλογές από αυτοσεβασμό και όχι από φιλοδοξία, επειδή αγαπά την πόλη δεν είναι αυτόκλητος σωτήρας της πόλης, αλλά ένας επιχειρηματίας που με ανιδιοτέλεια έχει ασχοληθεί με τα κοινά μέσα από διάφορους φορείς και θέλει να ενεργοποιήσει όλους τους πολίτες για το καλό της πόλης.
 
Κατά τον κ. Ευθυμιάδη οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για την αναστροφή της αρνητικής πορείας. Ανέφερε ότι οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην άμεση αξιοποίηση των πέντε βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης που μπορούν να αποτελέσουν την ουσία της ταυτότητας της πόλης και συγχρόνως τους πυλώνες της οικονομικής της ανάπτυξης: το Λιμάνι, τη Διεθνή Έκθεση, τα δυο Πανεπιστήμια, τη Ζώνη Καινοτομίας και τον Πολιτισμό.

Οι πρώτοι πολίτες που συντάχθηκαν με τον κ. Ευθυμιάδη και θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό του είναι ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Ν. Μουσιόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Βασίλης Θωμαίδης, ο πολιτικός μηχανικός κ. Γρ. Πενέλης, ο κ. Σίμος Μπενσασσών και η αρχιτέκτων Ρένα Σακελλαρίδου.

Την νυν δημοτική αρχή ο κ. Ευθυμιάδης τη χαρακτήρισε αποτυχημένη ως διαχείριση, ενώ για τον δήμαρχο κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο είπε ότι του είναι πολύ συμπαθής ως άνθρωπος.

Ο έτερος υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης στο χαιρετισμό που απηύθυνε χαρακτήρισε ως σημαντική την πρωτοβουλία του κ. Ευθυμιάδη, γιατί δείχνει ότι άρχισαν οι πολίτες να ενεργοποιούνται κατά της δημοτικής αρχής.

Παραδέχθηκε ότι συνεχίζονται οι διαπαραταξιακές διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις κινήσεις και τα κόμματα για να ανατραπεί ο νυν δήμαρχος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει μια κοινή πρωτοβουλία. Στις διαβουλεύσεις δεν συμμετέχει η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ.

Από όσα δήλωσε ο κ. Μπουτάρης στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου φαίνεται ότι αναζητείται ένα κοινό πλαίσιο αρχών και μετά η ανάδειξη του προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής.