Skip to main content

Πρόσκληση συναίνεσης μέσω... Κρήτης

Ετοιμάζεται νέα συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά την επιστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τη μεγαλόνησο.

Του Σπύρου Νάννου

Επιμένει στη συναίνεση ο Γιώργος Παπανδρέου και αυτό το έδειξε και χθες από τα Καλάβρυτα, στέλνοντας νέο μήνυμα προς τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, δεν αποκλείεται κατά την διάρκεια της περιοδείας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη (Τρίτη έως Πέμπτη) να σταλεί νέα πρόσκληση από το Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, ώστε να επιτευχθεί η μίνιμουμ συναίνεση, εν γνώσει μάλιστα της τρόικας που ήδη πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, και χθες ο Γιώργος Παπανδρέου από τα Καλάβρυτα, άφησε ανοιχτές τις πόρτες της συναίνεσης, σε πολλά επίπεδα όταν τόνισε χαρακτηριστικά το εξής: «Αυτή τη στιγμή προέχει η πατρίδα, ούτε εγώ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τα κόμματα. Θα κάνω το καθήκον μου, δεν με νοιάζει το σαράκι του μικροκομματισμού και το πολιτικό κόστος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ώστε να αναδειχθούν περισσότερο τα μέτρα εκείνα που συμφωνούν οι δύο πλευρές, παρά αυτά που διαφωνούν. Βεβαίως, όπως έδειξε ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του για το φορολογικό, την Παρασκευή, μπορεί να υπάρξει συναίνεση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή που υπάρχουν και συγκεκριμένοι τεχνοκράτες οι οποίοι θα αναλάβουν καίριες θέσεις σε καίρια πόστα π.χ. για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, τις Αποκρατικοποιήσεις κοκ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα που ενδεχομένως θα προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς, στα οποία μάλιστα δεν είναι αντίθετοι.

Αυτό εντάσσεται βεβαίως στο πλαίσιο ενός ευρύτατοι ανασχηματισμού, ο οποίος χρονολογείται αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θα έρθει λίαν συντόμως στη Βουλή, όπως επιβεβαίωσε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν είπε το εξής: «Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Ε.Έ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες μέρες».

Πιο συγκεκριμένα, ο ανασχηματισμός αυτός θα γίνει μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος γιατί οι αντιδράσεις είναι πολλές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να βράζει! Είναι χαρακτηριστικό πως αύριο, αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΤΕ Οικονομίας και μάλιστα θα είναι διευρυμένο, δηλαδή θα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι βουλευτές του Κινήματος μπορούν, στην ενημέρωση που θα γίνει από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Αντιδράσεις ωστόσο υπάρχουν και σε επίπεδο υπουργών, καθώς αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη δεν ενημερώθηκαν σχετικά για την σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, ενώ την προηγούμενη ημέρα δεν συμμετείχαν σε σύσκεψη όπου εξετάστηκαν οι επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, με τη συμμετοχή μόνο στενών συνεργατών του.