Skip to main content

Νέες προσπάθειες για την αποκατάσταση της τραπεζικής ηρεμίας

Για όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο, κομβικό ρόλο έπαιξε μια συνάντηση που έγινε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Αργά αλλά σταθερά η προσπάθεια που καταβάλλεται από ελληνικής και κατ' επέκταση ευρωπαϊκής πλευράς για να ηρεμήσουν τα πνεύματα αναφορικά με το μείζον ζήτημα της κεφαλαιακής θωράκισης των εγχώριων συστημικών τραπεζών, αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Για όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο, κομβικό ρόλο έπαιξε μεταξύ άλλων μια συνάντηση που έγινε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Λονδίνο. Συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης. Εκεί, ο τελευταίος ενημέρωσε την Γαλλίδα αξιωματούχο για τη συνολική εικόνα του τραπεζικού συστήματος, τα χτυπήματα που δέχεται αλλά και τις άμυνες που έχει και οι οποίες, στην πορεία, αποδεικνύονται κάτι παραπάνω από σημαντικές.

Λίγο μετά ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν επιβεβαίωσε την πρόθεση του ΔΝΤ για μια μικρή υποχώρηση ως προς την αναγκαιότητα νέου AQR και το γεγονός κάλμαρε κάπως τα πράγματα σε επίπεδο χρηματιστηρίου, τουλάχιστον.

Επιπροσθέτως, σε ομιλία του στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι αρκούντως θωρακισμένες» και κάπως έτσι, η όλη εικόνα βελτιώθηκε. Αν και η νευρικότητα δεν έχει φύγει εντελώς από το χώρο των τραπεζικών μετοχών, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μια απλή ματιά στον ταμπλό.