Skip to main content

Βυζαντινή Θεσσαλονίκη: Χωρίς το Βυζάντιο δεν θα υπήρχε αναγέννηση

Mε την Πατριαρχική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεοφίλου έκλεισαν οι τριήμερες εκδηλώσεις.

«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να είναι κάποιος Έλληνας» τόνισε ο γκουρού του Μάρκετινγκ, Peter Economides, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Ο Πολιτισμός ως Εργαλείο Ανάπτυξης: Η Περίπτωση της Θεσσαλονίκης», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πρωτοβουλίας για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» στις 5 Νοεμβρίου.

Ο κ. Economides υπογράμμισε επίσης, ότι «είναι η στιγμή που οι Έλληνες μπορούν να αναδείξουν την λέξη ήθος, κάνοντας την διαφορά στην προβολή της χώρας… και η Πρωτοβουλία για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» δίνει στην Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα την ευκαιρία να αξιοποιήσουν αυτήν την διαφορά… Χρειάζεται επιτέλους να δείξουμε ότι χωρίς το Βυζάντιο δεν θα υπήρχε η Αναγέννηση..».

Κινούμενοι σε αυτό το πνεύμα οι οργανωτές των τριήμερων εκδηλώσεων (4, 5 και 6 Νοεμβρίου) για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ιερά Μητρόπολη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκλεισαν με την Πατριαρχική Θεία λειτουργία της 6ης Νοεμβρίου, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεοφίλου, μια προσπάθεια τριών περίπου ετών, που στοχεύει στην ανάδειξη της βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης και στην αξιοποίησή της για την οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Προκειμένου να μην «παραμείνει η Ελλάδα ένα κλειστό μαγαζί..» , όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ιδρυτής της εταιρίας APIVITA, κ. Νίκος Κουτσιανάς, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανέλαβε την ευθύνη να προχωρήσει μπροστά σε μια δράση που υπόσχεται τον επανακαθορισμό της ταυτότητας (rebranding) της πόλης, σε μια περίοδο που το κλειστό μαγαζί τείνει να γίνει σύμβολο ταυτότητας της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

«Η πνευματική και χριστιανική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης αποτελεί δημιουργικό και προωθητικό στοιχείο για την ανάπτυξη της και την προοπτική στο μέλλον…» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομος,  από το βήμα της ημερίδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αντιμετώπιση του πολιτισμού ως βασικού εργαλείου ανάπτυξης, όπως επισήμανε από το ίδιο βήμα η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Λούκα Κατσέλη. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση τους πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος δήλωσε ότι προωθήθηκε ήδη στο πλαίσιο της Διυπουργικής Σύσκεψης Ελλάδος - Ρωσίας η ανάπτυξη μιας κρουαζιέρας που έχοντας ως σημείο αναφοράς τον βυζαντινό πολιτισμό, θα ξεκινά από το Σότσι, θα περνά από την Κωνσταντινούπολη και θα καταλήγει στη Θεσσαλονίκη και στο Άγιο Όρος.

Η ανάγκη να απομυθοποιήσουμε το Βυζάντιο, να το ανοίξουμε στον κόσμο και να δημιουργήσουμε ένα διεθνές δίκτυο πόλεων βασισμένο σε αυτό, όπως είπαν στις ομιλίες τους ο γνωστός βυζαντινολόγος Paolo Odorico, και ο επιχειρηματίας και τέως εκπρόσωπος των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων (Βακουφίων), Παντελής Βίγκας, έδωσε την δυνατότητα στους οργανωτές του τριημέρου να εμπλουτίσουν τις δράσεις τους με μια ξεχωριστή συναυλία του Χρήστου Τσιαμούλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με εικαστικές δράσεις και βυζαντινά παιχνίδια.