Skip to main content

Προσπάθειες για επανένταξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης στον TAP

«Εγκληματική ενέργεια» χαρακτήρισε την εξαίρεση του λιμένα Αλεξανδρούπολης από τον σχεδιασμό του TAP, ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού, Χρ. Δούκας.

Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπει ξανά στον σχεδιασμό του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού, Χρήστος Δούκας.

Ο κ. Δούκας χαρακτήρισε «εγκληματική ενέργεια» την εξαίρεση του λιμένα Αλεξανδρούπολης από τον σχεδιασμό του TAP, ως σημείο μεταφοράς και αποθήκευσης των σωλήνων και των υλικών, και διαβεβαίωσε πως με την αρωγή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, θα αναλάβει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμπεριληφθεί ο ΟΛΑ στην επιλογή της αναδόχου εταιρείας που πρόκειται να αναδειχθεί τις επόμενες μέρες.

Ο αρχικός σχεδιασμός (2014) και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όριζε τα τρία λιμάνια που είχαν επιλεγεί για την αποθήκευση των υλικών κατασκευής του αγωγού ήταν της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας. Στη συνέχεια όμως υπήρξε τροποποίηση των μελετών και του σχεδιασμού των σημείων μεταφοράς και αποθήκευσης, με αποτέλεσμα ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης να εξαιρεθεί, γεγονός που αποκλείει την ευρύτερη περιοχή από τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει από τη μεταφορά των υλικών του αγωγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΑ, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν στοιχειοθετούσε αυτή την εξαίρεση, ενώ όσον αφορά στα οφέλη για το λιμάνι, ο κ. Δούκας μόνο για την αποθήκευση τα προσδιόρισε περίπου στα 53 εκατομμύρια ευρώ.