Skip to main content

Σχέδιο για να τρέξει νερό από παλιές κρήνες της Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προωθήσει τη χρήση του νερού της βρύσης. Συμφωνία σήμερα κεντρικού δήμου με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ.

Νερό από παλιές κρήνες της Θεσσαλονίκης θα αρχίσει να τρέχει το επόμενο διάστημα, μετά από κοινή προσπάθεια του κεντρικού δήμου και της ΕΥΑΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Blue Communities Project».  

Ήδη για το θέμα υπάρχει συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εξεταστεί σε ποιες από τις περίπου 10 κρήνες θα ξεκινήσει να τρέχει πόσιμο νερό.

Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια υπογραφής συμφωνίας μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης με την ΕΥΑΘ. «Το επόμενο διάστημα θα συνεργαστούμε για την προώθηση του νερού της βρύσης με την αναβίωση αρκετών από τις βρύσες που δεν δουλεύουν σήμερα και κυρίως τις παλιές κρήνες της πόλης, που είναι και ένα τουριστικό και πολιτιστικό αξιοθέατο», τόνισε ο Γιάννης Κρεστενίτης, πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προωθήσει τη χρήση του νερού της βρύσης. Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που εντάσσεται στις «Μπλε Κοινότητες», οι  οποίες αναγνωρίζουν το νερό ως κοινό αγαθό.

Με την ένταξη αυτή ο δήμος αναγνωρίζει το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα και θα προχωρήσει σε ενέργειες σταδιακής πώλησης εμφιαλωμένου νερού σε δημοτικές εγκαταστάσεις.

«Στο μέγαρο θα έχει νερό σε ψύκτες νερού και η ΕΥΑΘ θα δώσει γυάλινα μπουκάλια», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σύμφωνα με τον οποίο θα γίνει προσπάθεια να περάσει αυτή η ενέργεια, της πόσης νερού από τη βρύση, και στα εστιατόρια και στα σπίτια.