Skip to main content

Ανεξάρτητο έλεγχο για τη Folli Follie ζητεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Μήνυση της Folli Follie στην QCM - Για άδικη επίθεση από κερδοσκόπους κάνει λόγο ο CEO της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση 2017 θα ζητήσει από την Folli Follie Group η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ από το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management θα ζητήσει αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην έκθεσή του για την εισηγμένη.

Από την πλευρά της η ελληνική εταιρεία κατέθεσε μήνυση στην QCM ενώ το οικονομικό επιτελείο του ομίλου έχει προγραμματισμένη συνάντηση με στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Για τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται η ενημέρωση των αναλυτών προκειμένου να έχει επιστρέψει από το Χονγκ Κόνγκ όπου βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή την έκθεση του επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management για την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία Folli Follie ΑΒΕΕ (FFG), τις τρεις σχετικές ανακοινώσεις της τελευταίας και της επίπτωσης που είχε η ως άνω έκθεση στην τιμή της μετοχής της FFG την Παρασκευή 4/5/2018, και με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς εν γένει αλλά και την προστασία των συναλλασσόμενων σε αυτήν, ανακοινώνει τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει:

1. Θα ζητήσει από την εισηγμένη εταιρεία, να προβεί σε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για την χρήση 2017, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της FFG προέρχεται εκτός Ελλάδος. Ως προς τον ανεξάρτητο έλεγχο θα τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, για τα δε αποτελέσματά του, θα υπάρξει ανακοίνωση στο επενδυτικό κοινό.

2. Έχει ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ως αρμόδιας Αρχής για τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, να προβεί σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της FFG επί των οικονομικών της καταστάσεων, για την οικονομική χρήση 2017.

3. Θα ζητήσει από το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management να προβεί σε αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην ως άνω έκθεση, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία.
4. Όπως κατά πάγια πρακτική πράττει σε περιπτώσεις σημαντικής διακύμανσης κινητών αξιών εκδοτών, έχει ήδη ξεκινήσει διερεύνηση των συναλλαγών της μετοχής της FFG, περιλαμβανομένων και των ανοιχτών πωλήσεων επ’ αυτής, από την Παρασκευή 4/5/2018.

Τι λέει η QCM

Σημειώνεται ότι στην έκθεσή της η Quintessential Capital Management (QCM) σκιαγραφεί με ζοφερά χρώματα τις προοπτικές των οικονομικών της Folli Follie προκαλώντας σφυροκόπημα στη μετοχή της εταιρείας, η οποία έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 29%, ενώ άνοιξε σήμερα στο limit down.

Το fund στήριζε τις αρνητικές εκτιμήσεις του στα ακόλουθα:

Α. Το δίκτυο σημείων πωλήσεων φαίνεται να είναι  «αισθητά μικρότερο του αναμενομένου». Όπως υποστηρίζει πραγματοποίησε εκεταταμένους ελέχγους και εντόπισε μόνο 289 POS σε λειτουργία, έναντι 630, που αναφέρονται στα οικονομικά αποτελέσματα του 2016.

Β. Επιτόπιιοι έλεγχοι: Επισκέφθηκαν, όπως αναφέρουν, προσωπικά αρκετά καταστήματα της FF σε στρατηγικές τοποθεσίες (Nέα Υόρκη, Τόκιο) και μπορούν να επιβεβαιώοσουν ότι καταστήματα στρατηγικής σημασίας που αναφέρονται στον ιστότοπό της (FF Soho, FF Madison Avenue) έχουν κλείσει.

Γ. Ψηφιακή παρουσία: Συγκρίνοντας την online παρουσία της FF, την κίνηση στον ιστότοπό της και την απήχηση στα social media με τα ανάλογα στοιχεία για τους ανταγωνιστές τους, η QCM υποστηρίζει ότι, ειδικά στην Ασία, είναι ενδεικτικά μίας κατά πολύ μικρότερης εταιρείας.

Δ. Οικονομική ανάλυση: Τα επίσημα στοιχεία της FF δείχνουν αυξανόμενα έσοδα και κέρδη, αλλά αρνητικές ταμειακές ροές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις ασιατικές θυγατρικές. Το ύψος των λογιστικών απαιτήσεων και αποθεμάτων των ασιατικών θυγατρικών της Folli Follie φαίνεται ξεκάθαρα δυσανάλογο συγκριτικά με τις αντίστοιχες εταιρείες, αναφέρεται στην έκθεση.

Ε. Κινεζικές θυγατρικές: Η FF κάνει λόγο για έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων από την Ασία, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος προέρχεται από την Κίνα. «Παραδόξως βρίσκαμε μόνο δύο θυγατρικές στην κυρίως Κίνα, τις Fu Li Fu Lei και Binlianyun, που παράγουν έσοδα 40 εκατ. δολαρίων και αθροιστικά διαθέτουν 50 σημεία πώλησης.

ΣΤ. Ανησυχίες για τους ελεγκτές: Όπως αναφέρει η QCM η Folli Follie πρόσφατα προσέλαβε την Ecovis, μια σχετικά άγνωστη εταιρεία, ύστερα από αρκετά χρόνια ελέγχων από την Baker Tilly. Επιπλέον, οι ελεγκτές της οντότητας που ενοποιεί της πωλήσεις της Folli Follie στην Ασία, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. δολάρια, φαίνεται πως είναι μια «σκοτεινή εταιρεία με προσωπικό μόλις δύο ατόμων». Σύμφωνα με Κινέζους ελεγκτές από τις Τέσσερις Μεγάλες ελεγκτικολογιστικές εταιρείες, η εταιρεία ενδεχομένως να μην είναι επαρκής για να πραγματοποιήσει ελέγχους τέτοιου μεγέθους.

Σήμερα το fund επανήλθε, επιμένοντας στις θέσεις του και εξαπολύοντας νέες κατηγορίες κατά της εταιρείας.

Σε ανακοίνωσή της η Folli Follie απορρίπτει την έκθεση ως αβάσιμη, δυσφημιστική και επιζήμια για τα συμφέροντά της και διαμηνύει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της. Όπως αναφέρει έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν όπως κρίνουν σκόπιμο για να υπερασπιστούν σε αστικό και ποινικό επίπεδο τα δικαιώματα της εταιρείας, των μετόχων της και του επενδυτικού κοινού.

Κουτσολιούτσος: Άδικη επίθεση από κερδοσκόπους

Για άδικη επίθεση από κερδοσκόπους, που έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να πλήξουν τον όμιλο και τους μετόχους κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου FF Group Γ. Κουτσολιούτσος και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να προσφύγει σήμερα το πρωί στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα δεσμεύεται εντός της ημέρας να καταθέσει στις εποπτικές αρχές όλα τα στοιχεία, που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της επίμαχης έκθεσης που την περασμένη Παρασκευή πυροδότησε τη βουτιά της μετοχής της εταιρείας, αλλά και να προβεί σε αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, δίνοντας στη δημοσιότητα τη λίστα με όλα τα σημεία πωλήσεων του brand Folli Follie.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τους μετόχους, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζόμενους ότι θα λάβω όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας και της εμπιστοσύνης στην εταιρεία που μετράει 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας» υπογραμμίζει και προσθέτει ότι δεν θα επιτρέψει να κλονιστεί το όραμα του ομίλου από μία ομάδα, που έχει ως φιλοσοφία το σορτάρισμα μετοχών.