Skip to main content

Πρόστιμα από 200 έως 500 ευρώ σε όσους δεν ανακυκλώνουν

Το 2016 στην Ελλάδα ανακυκλώθηκαν 15,81 kg/κάτοικο όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 kg/κάτοικο. Αναλυτικά τα πρόστιμα.

Βαριά πρόστιμα σε πολίτες, επιχειρήσεις και δήμους προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί σήμερα στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Η σημερινή εικόνα της ανακύκλωσης δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, ιδιαίτερα των αστικών απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών αποβλήτων της Ελλάδας καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (81%, έναντι 31% κατά μέσο όρο για την ΕΕ-28), ενώ μόλις το 16% ανακυκλώνεται (ΕΕ 27%) και 3% λιπασματοποιείται (ΕΕ 15%).

Το 2016 στην Ελλάδα ανακυκλώθηκαν 15,81 kg/κάτοικο όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 kg/κάτοικο.

Στόχοι μέχρι το 2020 αποτελούν η ανάκτηση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση σε τοπικό επίπεδο σε ποσοστό 50%, ενώ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό το κομμάτι της διαλογής στην πηγή και η ανάκτηση του βιοαποδομήσιμου υλικού στον κάδο.

Τα πρόστιμα θα είναι από 200 έως 500 ευρώ και θεωρούμε ότι είναι δίκαιο αυτό για να μπορέσουμε να υποχρεώσουμε – σε εισαγωγικά – τον πολίτη να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που κάνει ο ίδιος ο δήμος» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται:

- η υποχρέωση υποβολής ετήσιας έκθεσης από τους δήμους για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.
- διοικητικό πρόστιμο, από 200 ευρώ έως και 500 ευρώ, στους πολίτες οι οποίοι δεν ανακυκλώνουν, το οποίο θα επιβάλλεται από τους Δήμους
- διοικητικό πρόστιμο από 100 έως 500.000 ευρώ στον παραγωγό συσκευασιών και στον παραγωγό ή διαχειριστή άλλων προϊόντων, που παραποιεί τις πραγματικές ποσότητες
- διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 50.000 ευρώ στους διακινητές συσκευασμένων προϊόντων, που δεν συμμορφώνονται με τις προβλέψεις του νόμου
- διοικητικά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ για τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) ή για τα ατομικά (ΑΣΕΔ) τα οποία έχουν συμπληρώσει δύο έτη λειτουργίας και δεν έχουν επιτύχει τους ποσοτικούς στόχους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η εισφοροδιαφυγή των υπόχρεων παραγωγών ξεπερνά το 40%, ενώ η συσσώρευση ταμειακά διαθέσιμων αποθεματικών ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ, όσο περίπου είναι και ο ετήσιος όγκος εισφορών, τα έσοδα των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης. Για το σκοπό αυτό στα παραστατικά των διακινούμενων προϊόντων πρέπει να αναγράφεται και ο σχετικός αριθμός που αντιστοιχεί στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ).