Skip to main content

Πρόστιμα για παρατυπίες και παραβάσεις σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ

Πρόστιμα σε 10 επιχειρήσεις οι οποίες διαπιστώθηκε ότι είχαν υποπέσει σε παρατυπίες και παραβάσεις, σχετικά με την επισήμανση και διακίνηση προϊόντων

Πρόστιμα σε 10 επιχειρήσεις οι οποίες διαπιστώθηκε, κατόπιν ελέγχων, ότι είχαν υποπέσει σε παρατυπίες και παραβάσεις, σχετικά με την επισήμανση και διακίνηση προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, επικύρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι παραβάσεις αφορούν κυρίως την επισήμανση προϊόντων ως ΠΟΠ προερχόμενων από περιοχές εκτός οριοθετημένης ζώνης, την πλημμελή τήρηση των προδιαγραφών  ΠΟΠ/ΠΓΕ, την παραπλανητική σήμανση κ.λπ.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας σχετικά με τον έλεγχο παραγωγής, συσκευασίας, επισήμανσης και διακίνησης των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που φέρουν καταχωρισμένες ονομασίες ΠΟΠ/ΠΓΕ, διενεργούνται τακτικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις που προϊόντα τους φέρουν τις προαναφερθείσες ενδείξεις.

Σκοπός αυτών των ελέγχων είναι η ορθή τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής και επισήμανσης από κάθε επιχείρηση που διακινεί τέτοια προϊόντα, σύμφωνα με τις αποφάσεις καταχώρισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των εν λόγω προϊόντων, καθώς και η υποχρεωτική ένταξη των επιχειρήσεων στο Σύστημα Ελέγχου του εθνικού φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ που είναι ο ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σημειώνεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων επαναλειτουργούν μετά από διάστημα περίπου 2 ετών (η προηγούμενη σύγκληση των Επιτροπών χρονολογείται από τα έτη 2012 - 2013).

«Τα πιστοποιημένα προϊόντα Ονομασίας Προελεύσεως αποτελούν τη «δύναμη κρούσης» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών ελέγχου αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργεί με φερεγγυότητα και αποτελεσματικότητα το σύστημα. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε στον καταναλωτή, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και διεθνώς, ότι αυτό που βλέπει πάνω στην ετικέτα ενός προϊόντος ΠΟΠ ή ΠΓΕ, έχει βαρύτητα και αξιοπιστία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.