Skip to main content

Πρόστιμο 8%-14% για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων

Την επιβολή προστίμου από 8% μέχρι 14% της αντικειμενικής αξίας, προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων να τους νομιμοποιήσουν, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τι θα πληρώσουν
Την επιβολή προστίμου από 8% μέχρι 14% της αντικειμενικής αξίας, προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων να τους νομιμοποιήσουν, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ρύθμιση αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και αφορά περίπου 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων(το σύνολο των κλειστών ημιυπαιθρίων υπολογίζεται σε 10 εκατ. τ.μ.), οι οποίοι κρίνονται παράνομοι.

Αναλυτικότερα, το ύψος του προστίμου υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την αντικειμενική αξία με τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου, ενώ από συγκεκριμένο ποσό ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το 8% με 14%. Σύμφωνα με το σχέδιο, για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ημιυπαίθριου χώρου 10 τ.μ με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει από 1.200 έως 2.100 ευρώ.

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, τα οποία υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ, θα διατεθούν στο «Πράσινο Ταμείο», το οποίο θα χρηματοδοτήσει κατεδαφίσεις και έργα πρασίνου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, κατά προτεραιότητα στον δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η νομιμοποίηση θα αφορά όλους τους ημιυπαίθριους που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος της οικοδομής, ενώ στη ρύθμιση θα συμπεριληφθούν και οι αλλαγές χρήσης σε υπόγειους χώρους, που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του κτηρίου.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το εφάπαξ πρόστιμο και η ιδιοκτησία τους θα εξαιρείται από την κατεδάφιση (και φυσικά από τα πρόστιμα διατήρησης) και θα μπορούν να μεταβιβαστούν.

Με την αίτηση θα κατα­βάλλεται προκαταβολή 250 ευρώ (350 για υπέργειους χώρους και αποθήκες), η οποία θα αφαιρείται από το τελικό ποσό. Όποιος καταβάλλει όλο το ποσό θα έχει έκπτωση 10%, ενώ θα του παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε τρεις ισόποσες δόσεις.