Skip to main content

Προστριβές μεταξύ ΟΑΣΘ-ΕΚΘ για τις μηνιαίες κάρτες στα μέλη σωματείων

Τα προηγούμενα χρόνια η διανομή των μηνιαίων καρτών γινόταν από το ΕΚΘ, επί τη βάση σχετικής σύμβασης που είχε υπογράψει με τον ΟΑΣΘ.

Προστριβές μεταξύ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του ΟΑΣΘ προκαλεί η απόφαση του δ.σ. του Οργανισμού να διανέμονται στο εξής από αυτόν τον μήνα τα μηνιαία κουπόνια απεριορίστων διαδρομών με έκπτωση 20% προς τα μέλη των εργατικών συνδικάτων και σωματείων του ιδιωτικού τομέα τα οποία εδώ και περίπου 20 χρόνια διανέμονταν μέσω ΕΚΘ. 

Το ΕΚΘ, δια του προέδρου του Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη δήλωσε αιφνιδιασμένο από τη σημερινή ανακοίνωση του ΟΑΣΘ καθώς, όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Τσαραμπουλίδης «έως και χθες το βράδυ υπήρχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά ο οποίος μου είπε πως θα το ξαναδούμε το θέμα».

Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με αυτό το ζήτημα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η διανομή των μηνιαίων καρτών γινόταν από το ΕΚΘ, επί τη βάση σχετικής σύμβασης που είχε υπογράψει με τον ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με τον κ. Τσαραμπουλίδη η σύμβαση προέβλεπε την καταβολή ποσού 2.500 ευρώ το μήνα από τον ΟΑΣΘ προς το ΕΚΘ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών (υπερωριακές αμοιβές των υπαλλήλων του ΕΚΘ που διένειμαν τις κάρτες πέραν του ωραρίου τους κ.ά.) οι οποίες σχετίζονταν με την διανομή των καρτών.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσαραμπουλίδη «από το ΕΚΘ μοιράζονταν ως και το 2017 περίπου 12.000 κάρτες το μήνα, γεγονός που απέφερε στον ΟΑΣΘ έσοδα περίπου 3 εκατ. ευρώ το χρόνο». Τώρα, μετά την καθολική δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων με τις αστικές συγκοινωνίες ο όγκος της δουλειάς, όπως και τα έσοδα, έχουν περιοριστεί στο μισό.

Η τελευταία σύμβαση έχει λήξει και ο ΟΑΣΘ, σύμφωνα με τον κ. Τσαραμπουλίδη, πρότεινε να υπογραφεί νέα αλλά χωρίς να προβλέπεται αποζημίωση για το ΕΚΘ. «Εμείς τους αντιπροτείναμε να μας δίνουν τα μισά, δηλαδή 1.250 ευρώ το μήνα προκειμένου να καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδα που κάνουμε για τη διανομή των καρτών. Κι ενώ ήμασταν υποτίθεται σε συζητήσεις βγήκε σήμερα η ανακοίνωση του ΟΑΣΘ που λέει ότι στο εξής η διανομή αυτών των καρτών θα γίνεται από τα γραφεία τους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

«Το θεωρούμε απαράδεκτο»

«Το καθεστώς το οποίο υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια το θεωρούμε τελείως λάθος. Δεν μπορεί ένας συνδικαλιστικός φορέας όπως είναι το ΕΚΘ να είναι σε συναλλαγή με έναν εργοδότη όπως ο ΟΑΣΘ. Το θεωρούμε απαράδεκτο. Επιπλέον, δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν διακινήσεις καρτών εάν δεν μπορούν. Εμείς τους προτείναμε αν θέλουν να το κάνουν, αλλά χωρίς αμοιβή. Γιατί να πληρώνουμε αφού έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε με το δικό μας προσωπικό;» αναφέρει στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Σάββας Παναγιωτίδης.

Παλιά χρέη

Σημειώνεται ότι πέραν αυτού, μεταξύ των δύο υπάρχουν και οικονομικές διαφορές από το παρελθόν. Συγκεκριμένα, το ΕΚΘ εμφανίζεται να οφείλει ποσόν της τάξης περίπου των 145.000 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ από εισπράξεις πώλησης καρτών. «Εμείς κλείναμε λογαριασμό με τον ΟΑΣΘ κάθε τριετία. Από την προηγούμενη περίοδο υπάρχει ένα χρέος της τάξης των 145.000 ευρώ, αλλά υπάρχει και χρέος του ΟΑΣΘ προς εμάς, περίπου 30.000 ευρώ τα οποία ζητήσαμε να συμψηφιστούν, αλλά η σημερινή διοίκηση δεν το δέχεται καθώς δεν το αναγνωρίζει», αναφέρει ο κ. Τσαραμπουλίδης. Προσθέτει πως πριν από μερικές ημέρες ο ΟΑΣΘ έστειλε στο ΕΚΘ σχέδιο σύμβασης προς υπογραφή η οποία προέβλεπε μηδενική αποζημίωση για τη διανομή καρτών καθώς και μηδενισμό του χρέους των 30.000 ευρώ. «Αυτό ήταν εκβιαστικό και δεν το δεχθήκαμε» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

«Εμείς όταν αναλάβαμε τον Αύγουστο του 2017, βρήκαμε ότι υπήρχε αυτό το χρέος. Κάναμε συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΚΘ η οποία αναγνώρισε το χρέος και συμφωνήσαμε αυτό να αποπληρωθεί σταδιακά ως τον Νοέμβριο του 2018» αναφέρει ο κ. Παναγιωτίδης. Ως προς το χρέος των 30.000 ευρώ του ΟΑΣΘ προς το ΕΚΘ σημειώνει ότι αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως οφειλή στην τελευταία σύμβαση που είχε υπογράψει η παλιά διοίκηση του ΟΑΣΘ με τον ΕΚΘ, τον Φεβρουάριο του 2017. «Μάλιστα, έως τον Αύγουστο που αναλάβαμε είχαν προλάβει να εισπράξουν ήδη 7.500 ευρώ και μένουν υποτίθεται άλλες 22.500 ευρώ. Όμως εμείς αυτό το χρέος δεν το αναγνωρίζουμε» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ.

Χρέος και από την ΕΔΟΘ

Ανάλογο, παλιό χρέος προς τον ΟΑΣΘ έχει και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη το χρέος της ΕΔΟΘ από πώληση καρτών προς τα μέλη της είναι της τάξης των 120.000 ευρώ. «Η ΕΔΟΘ αναγνώρισε το χρέος και είμαστε σε συζητήσεις για τον τρόπο αποπληρωμής του. Εάν δεν γίνει αυτό τότε θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να εισπράξουμε αυτά τα χρήματα» αναφέρει ο κ. Παναγιωτίδης.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ δήλωσε ότι ο Οργανισμός θα επιδείξει μια σχετική ευελιξία ως προς το κριτήριο που ετέθη σύμφωνα με το οποίο μεταξύ των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη διανομή καρτών με έκπτωση 20% προς τα μέλη των σωματείων είναι και η προσκόμιση κατάστασης μελών που έλαβαν μέρος σε πρόσφατες αρχαιρεσίες επικυρωμένη από Δικαστικό Αντιπρόσωπο. «Κάπου έπρεπε να μπει ένα μέτρο, δεν μπορούμε να μοιράζουμε εκπτωτικές κάρτες αδιακρίτως σε όλα τα μέλη. Ωστόσο, εάν κάποιοι δεν ψήφισαν, για διάφορους λόγους και δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο ο ΟΑΣΘ θα επιδείξει κατανόηση και θα μπορεί να αυξήσει κατά ένα ποσοστό 20% τον αριθμό των δικαιούχων εκπτωτική μηνιαία κάρτα», σημειώνει ο κ. Παναγιωτίδης.