Skip to main content

Πρόταση Βγενόπουλου για προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη

«Κακό σενάριο», αλλά όχι και «σενάριο τρόμου» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο πρόεδρος της MIG. Σχετικά με το deal Aegean-Olympic, ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ότι δεν δη
Πρόταση για μια προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη, εάν χρειαστεί, κατέθεσε ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Νίκου Χατζηνικολάου. Ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη  «κακό σενάριο», αλλά όχι και «σενάριο τρόμου».

«Δεν θα το έλεγα σενάριο τρόμου, εγώ θα έλεγα ότι είναι ένα κακό σενάριο, το οποίο όμως πρέπει να συγκριθεί με άλλα σενάρια, για να δούμε αν είναι καλύτερο ή χειρότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά πως δεν πρέπει να αποκλείουμε δογματικά ακόμα και μια προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη, ωστόσο θεωρεί αδιανόητη μια οριστική έξοδο από το μπλοκ.

Εξάλλου, όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ο Mr MIG τάχθηκε κατά εκείνων που αφορούν κερδοφόρες επιχειρήσεις. «Να κρατικοποιήσουμε μία προβληματική επιχείρηση, η οποία δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα υπό την αιγίδα του κράτους ναι. Αλλά όταν έχεις κερδοφόρες επιχειρήσεις και σε ένα καθεστώς της σημερινής οικονομίας που αποκλείεται το τίμημα που θα πάρεις να αντικατοπτρίζει τις μελλοντικές ταμειακές ροές, η απάντηση η δική μου θα είναι όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το μοντέλο κατά τη γνώμη μου του άκρατου φιλελευθερισμού, του νεοφιλελευθερισμού, δεν δουλεύει. Δεν δουλεύει ούτε στις χώρες της Ευρώπης, ούτε παγκοσμίως και αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης. Ειδικά στην Ελλάδα, λόγω της υφής που έχει η οικονομία μας, πιστεύω ότι θα πρέπει να πηγαίνουμε κυρίως προς μία μορφή κρατικού καπιταλισμού, αλλά βεβαίως με αποφυγή των φαινομένων διαφθοράς και τα λοιπά και πάντοτε με τη σύμπραξη των ιδιωτών. Κατά τη δική μου την εκτίμηση αυτή θα πρέπει να είναι η πορεία της χώρας», συμπλήρωσε.

Τόνισε επίσης ότι «εφόσον η κοινότητα των ευπόρων ανθρώπων και των υγιών επιχειρηματιών δουν ότι πράγματι γίνεται μία κάθαρση και μία διαφάνεια, τότε θα μπορούσε να υποβληθεί σε περισσότερες θυσίες και μάλιστα μπορούμε να υποβληθούμε και σε θυσίες εθελοντικές. Μπορώ να σας προτείνω έναν εθελοντικό φόρο των ευπόρων, που μπορεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση. Αν με αυτόν τον εθελοντικό φόρο μπορούν να μαζευτούν 500, 800 εκατομμύρια ή 1 δισεκατομμύριο, ενδεχομένως να μη χρειάζεται η Κυβέρνηση να πάρει κάποια άλλα μέτρα τα οποία να πλήξουν ασθενέστερες τάξεις».

«Δημιουργούμε μια δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά και όχι μονοπώλιο»

Σχετικά με το «γάμο» Aegean-Olympic, ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι «δημιουργούμε μια δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά και όχι μονοπώλιο», συμπληρώνοντας ότι «είχαμε δύο εναλλακτικές. Να μειώσουμε θέσεις εργασίας, να αυξήσουμε ναύλους και να μειώσουμε δρομολόγια ή να προχωρήσουμε σε συγχώνευση». Όπως υπογράμμισε ο κ. Βγενόπουλος, η έγκριση του deal από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρείται δεδομένη.

Η νέα εταιρεία δεν θα προχωρήσει στην αύξηση τιμών, ούτε πρόκειται να μειώσει προσωπικό, διαβεβαίωσε ο κ. Βγενόπουλος, τονίζοντας ότι η σύμπραξη δεν σχεδιάζει περικοπή του λειτουργικού κόστους, αλλά στοχεύει σε πιο ομαλή αντιμετώπιση της κρίσης. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε χαμηλές τιμές για τον καταναλωτή αλλά και την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης», επεσήμανε.

Τέλος, αναφορικά με τον όμιλo Marfin, που απασχολεί σήμερα 56.000 άτομα, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ χρηματιστηριακά έχει πληγεί και σε επίπεδα ευκαιρίας.