Skip to main content

Προοδευτικοί Πολίτες:Η πρόταση για τις αστικές συγκοινωνίες στην ΠΕΔΚΜ

Οι νέοι φορείς των αστικών συγκοινωνιών πρέπει να προσφέρουν ποιοτικές και καθολικές υπηρεσίες, υποστηρίζει η Κίνηση «Προοδευτικοί Πολίτες».

Την πρότασή της για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης παρουσίασε η Κίνηση Προοδευτικοί Πολίτες στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Κιρίζογλου, σε συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον Γιάννη Μαγκριώτη και τον συγκοινωνιολόγο Βαγγέλη Γενίτσαρη.

Η πρόταση στηρίζεται στον Κοινοτικό κανονισμό 1370/2007, που είναι σε ισχύ, από το 2009 και η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από τις 3/12/ 2019.

«Οι φορείς του παραγωγικού κόσμου της Θεσσαλονίκης θεωρούν την πρόταση ως ουσιαστική βάση διαλόγου, που μπορεί να δώσει μακροπρόθεσμη και ουσιαστική λύση,  στα ανακυκλούμενα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών», δήλωσε ο Γιάννης Μαγκριώτης.

Η αντιπροσωπεία της Κίνησης, παρουσίασε την πρόταση και σημείωσε ότι οι νέοι φορείς των αστικών αυγκοινωνιών, πρέπει να προσφέρουν ποιοτικές και καθολικές υπηρεσίες, με κοινωνικά αποδεκτό εισιτήριο, επιδοτούμενο από την πολιτεία. Ακόμη, οι φορείς θα πρέπει να εναρμονίζονται, με την Κοινοτική οδηγία του 2007 και να λαμβάνουν υπόψιν τις δημοσιονομικές και νομοθετικές δεσμεύσεις της χώρας. Τέλος, θα πρέπει να δίνουν την δυνατότητα στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων, να ασκούν εποπτεία, κοινωνικό έλεγχο στους παρόχους των αστικών συγκοινωνιών και να προτείνουν λύσεις, με βάση τις ανάγκες των πολιτών και των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην Θεσσαλονίκη.

«Το έργο των αστικών συγκοινωνιών πρέπει να το προσφέρουν ιδιώτες πάροχοι, μετά από διεθνή δημόσιο διαγωνισμό», υποστήριξε ο κ. Μαγκριώτης.

Η αντιπροσωπεία της Κίνησης, τόνισε επίσης ότι «η ασάφεια και η αμφιθυμία που διακρίνει το προσχέδιο της κυβέρνησης, είναι σκόπιμη, γιατί η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ξέρει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει γραπτώς τις θέσεις που διατύπωνε προφορικά μέχρι τώρα».

«Η πόλη και οι άνθρωποί της, δεν μπορούν να ζήσουν και νέες ταλαιπωρίες, γι' αυτό πρέπει οι όποιες διαφορές μεταξύ δημοσίου και ΟΑΣΘ να λυθούν συναινετικά, με έναν μηχανισμό ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται για την επίλυση των διαφορών στο Μετρό Θεσσαλονίκης», υποστήριξε η Προοδευτική Κίνηση Πολιτών.

«Οι αποφάσεις δεν πρέπει να καθυστερήσουν άλλο, για να μπορέσουν όλες οι πλευρές να προετοιμαστούν, για τους διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς και να μην έχουμε επανάληψη νοσηρών καταστάσεων, με απευθείας αναθέσεις, λόγω έλλειψης χρόνου», κατέληξε.