Skip to main content

Πρόταση μομφής από Μητσοτάκη - Μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση

Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται, αν τολμάει να μετατρέψει [την πρόταση μομφής] σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή,τόνισε ο πρόεδρος τηςΝΔ

Την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ανακοίνωσε επίσημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

«Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω τον θεσμικό εκτροχιασμό και υπό τις παρούσες συνθήκες καταθέτω πρόταση μομφής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κίνηση θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου», τόνισε

«Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται, αν τολμάει να μετατρέψει [την πρόταση δυσπιστίας] σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του όπως έκαναν οι προκάτοχοι του για να δούμε επιτέλους να υπάρχουν 154 βουλευτές που είναι πρόθυμοι να πουν ναι στη συμφωνία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση του διήμερου που προβλέπεται και έτσι η συζήτηση θα ξεκινήσει το απόγευμα.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνηση χωρίς νομιμοποίηση να πραγματοποιεί επικίνδυνους χειρισμούς για την οικονομία και τα εθνικά θέματα», σημείωσε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ώρα που συζητάμε το 4ο Μνημόνιο ο κος Τσίπρας ετοιμάζεται να δεσμεύσει τη χώρα σε πλαίσιο που δημιουργεί τετελεσμένα, σημείωσε ακόμα ο ίδιος.

«Εχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο, ότι είναι συνειδητή επιλογή για να στρέψετε το βλέμμα μακριά από τα επώδυνα μέτρα».

Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι «ανταλλάσσεται μια εθνική υποχώρηση, με περισσότερη κατανόηση σε οικονομικά θέματα», αλλά συμπλήρωσε ότι «πολλοί Ελληνες το πιστεύουν».

Θέλουμε λύση στο θέμα της πΓΔΜ αλλά αυτό προϋποθέτει μια σταθερή Ελλάδα και μια λύση που δεν θα θίγει εθνικά συμφέροντα, δήλωσε και όπως είπε εκεί που ο Κ. Καραμανλής είπε «όχι» ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ναι».

Και τότε ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι συμφέρει την πατρίδα. «Είναι χρέος μου να κάνω ότι μπορώ για να αποτρέψω μια κακή συμφωνία. Είναι μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει πουθενά στη συμφωνία το «Severna Macedonia», ενώ για πρώτη φορά η χώρα αποδέχεται μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Ετσι, είπε δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να μην διχαστούμε για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Επανέλαβε ότι υπάρχει διάσταση μέσα στην κυβέρνηση για τη συμφωνία αλλά ο κος Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ανέντιμο να παραδίδει η κυβέρνηση τη χώρα για να μην παραδώσει την εξουσία. Ο κος Τσίπρας αρνήθηκε να πάρει έγκριση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία.

Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω τον θεσμικό εκτροχιασμό και υπό τις παρούσες συνθήκες καταθέτω πρόταση μομφής.

Η οικονομία

Την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στηλίτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τελειώνει τη θητεία της όπως την ξεκίνησε, και επανέλαβε ότι έχουμε μπροστά μας ένα τέταρτο μνημόνιο. Στάθηκε στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου αλλά και στο ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα υστερεί σε ρυθμούς ανάπτυξης.

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα», ισχύει αν συγκριθεί το περσινό μεσοπρόθεσμο με το σημερινό, κατήγγειλε. Επανέλαβε ότι αρκεί μια σύγκριση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα για να φανεί ότι η Ελλάδα σέρνεται καθώς η κυβέρνηση έπνιξε τους πολίτες στους φόρους.

«Επιτέθηκε με τρόπο «ταξικό» στο διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης», τόνισε και είπε ότι δημιουργήθηκε μια μάζα απελπισμένων πολιτών που χρωστούν σε Ταμεία και τράπεζες.

Για να αποκρύψει η κυβέρνηση την πραγματικότητα κάνει πολιτική με ψέματα. Μιλά για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο. «Είμαι εδώ για να σας πω την αλήθεια που προσπαθείτε να κρύψετε».

Οι χαμένοι του τέταρτου μνημονίου είναι οι συνταξιούχοι, ειδικά αυτοί του Δημοσίου, οι χαμηλόμισθοι λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε φτωχότερες συνοικίες στις οποίες αυξάνει ο ΕΝΦΙΑ που η κυβέρνηση έλεγε θα καταργούσε.

Υποστήριξε ότι Δημόσια Περιουσία μπαίνει ενέχυρο για 25 δισ. ευρώ, ενώ αυτοί που το 2014 έλεγαν «αιματοβαμμένα» τα πλεονάσματα αλυσοδένουν τη χώρα για πολλά χρόνια.