Skip to main content

Η πρόταση Μπουτάρη για έναν νέο ΟΑΣΘ με τη συμμετοχή των δήμων

Η συμμετοχή των δήμων, σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, μπορεί να γίνει μέσω της αγοράς ηλεκτροκίνητων λεωφορείων.

Διαδημοτική συνεργασία για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη προτείνει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να δοθεί μια λύση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα με τον ΟΑΣΘ.

Ο κ. Μπουτάρης το προηγούμενο διάστημα είχε συνομιλίες με δημάρχους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είδαν θετικά την πρότασή του. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος προτείνει να δημιουργηθεί ένα νέο εταιρικό σχήμα, όπου εκτός από τον ΟΑΣΘ θα μπορούν να συμμετέχουν ως μέτοχοι και οι δήμοι πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα έχουν και την εποπτεία. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο κ. Μπουτάρης, οι δήμαρχοι θα πρέπει πλέον να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη διοίκηση των αστικών συγκοινωνιών της πόληςž.

Η συμμετοχή των δήμων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Μπουτάρης, μπορεί να γίνει μέσω της αγοράς ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, τα οποία θα διαθέσουν στο εταιρικό σχήμα.

Μάλιστα, για την αγορά αυτών των οχημάτων, ο δήμαρχος έχει πραγματοποιήσει επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης (EBRD) για χρηματοδότηση, από την οποία έλαβε ήδη το πράσινο φως.

Η πρόταση για τη συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει τεθεί και στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος φέρεται να βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη. Πάντως ο κ. Μπουτάρης έχει διαμηνύσει στον υπουργό πως «δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε τροποποίηση ή άλλη συμφωνία με τον ΟΑΣΘ, εάν δεν συμμετέχει ή δεν συνυπογράφει και ο δήμος Θεσσαλονίκης».

Ωστόσο, για να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή της σύμβασης, την οποία έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με τον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας. Όμως η τροποποίηση της σύμβασης μπορεί να γίνει μόνο εάν συμφωνεί και ο ίδιος ο ΟΑΣΘ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης πάντως απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Όπως ανέφερε, μιλώντας στη Voria.gr, σε περίπτωση που του κατατεθεί μια τέτοια πρόταση από το υπουργείο Υποδομών, θα την εξετάσει και τότε θα μπορεί να τοποθετηθεί. Ωστόσο, ο κ. Στεφανίδης έκανε λόγο για αλλαγή στάσης του δημάρχου σχετικά με τον ΟΑΣΘ. «Ενώ στην αρχή ο κ. Μπουτάρης καλούσε την Πολιτεία να τηρήσει την σύμβαση, το τελευταίο διάστημα τόνισε πως είναι έωλη. Πώς είναι δυνατόν να λέει τέτοιο πράγμα ο δήμαρχος;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Στεφανίδης, πάντως, αναμένει την πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη τριμερή συνάντηση – υπουργείου, διοίκησης ΟΑΣΘ και εργαζομένων – για το μέλλον του Οργανισμού.