Skip to main content

Πρόταση ΝΔ για απλούστευση διαδικασιών στην ίδρυση επιχειρήσεων

Πρόταση νόμου με ρυθμίσεις που στοχεύουν στην απλοποίηση των διαδικασιών που διέπουν την ίδρυση των επιχειρήσεων παρουσίασε το μεσημέρι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουγρός κ. Κωστής Χατζη
Πρόταση νόμου με ρυθμίσεις που στοχεύουν στην απλοποίηση των διαδικασιών που διέπουν την ίδρυση των επιχειρήσεων παρουσίασε το μεσημέρι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουγρός κ. Κωστής Χατζηδάκης.

«Ο κοινοτικός μέσος όρος για το διοικητικό κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης έχει οριστεί στα 830 ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το κόστος ξεπερνά τα 1366 ευρώ. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος χρόνου ίδρυσης μιας εταιρίας σε κοινοτικό επίπεδο έχει ορισθεί στις 15 ημέρες, ενώ στην Ελλάδα είναι πάνω από 30 μέρες», ανέφερε ο κ. Κ. Χατζηδάκης.

Με δεδομένο ότι την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών σχετικά με την ίδρυση επιχειρήσεων ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως σήμερα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της αγοράς, στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων του κράτους, στην προώθηση πολιτικών που θα περιορίζουν τη γραφειοκρατία και θα στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, στην υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά με παράλληλη φροντίδα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών. Η προσπάθεια, χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι δύσκολη. Όμως, ως χώρα είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να να μην οδηγούν τελικά στα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ όσον αφορά στην πρόταση της ΝΔ για την απλοποίηση της διαδικασίας για την ίδρυση μιας εταιρείας, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του νέου Ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου.