Skip to main content

Πρωταθλήτρια στη διαφθορά η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ κατέκτησε η Ελλάδα. Στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς που καταρτίζει η «Διεθνής Διαφάνεια» για την καταπολέμηση της διαφθοράς καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαι
Ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ κατέκτησε η Ελλάδα. Στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) που καταρτίζει -για 12 συνεχόμενο χρόνο- η  Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, «Διεθνής Διαφάνεια», καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά στο βαθμό διαφθοράς. Μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Για την ακρίβεια, η χώρα μας σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη βαθμολογία του πίνακα. Γι΄ αυτό και η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς σημαίνει συναγερμό. Χρειάζονται άμεσα μέτρα, σημειώνει, ώστε:

-Να αντανακλάται η θέληση της κυβέρνησης για δράση και αποτελέσματα
-Να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη ύπαρξης μηδενικής ανοχής τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά της πολιτείας.
 
Η «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς» επισημαίνει την άμεση ανάγκη η μάχη κατά της διαφθοράς να αποτελέσει κοινό παρονομαστή δράσης για όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας αλλά και της πολιτικής. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μαζί πρέπει να απομονώσουμε τα αποστήματα που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Η συμμετοχή στην «Ανοικτή Κοινωνική Συμμαχία Ακεραιότητας και Διαφάνειας» μας κάνει πιο δυνατούς.
 
Ο πρόεδρος της «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» κ. Κώστας Μπακούρης σημείωσε μεταξύ των άλλων: «…Είναι αυτονόητες οι αρνητικές επιπτώσεις της διαφθοράς στην οικονομία, την ανάπτυξη και την αποτελεσματική διακυβέρνηση μιας χώρας. Σε μια εποχή μάλιστα που η οικονομική κρίση έχει διευρύνει το πρόβλημα, η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο σημαντική.
 
Μία καλύτερη, αποτελεσματικότερη και δικαιότερη Δημόσια Διοίκηση που λογοδοτεί στους πολίτες και η χωρίς ταλαντεύσεις εφαρμογή των νόμων είναι ο μόνος δρόμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Αυτή πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης και η σταθερή διεκδίκηση της κοινωνίας».