Skip to main content

Πρώτη και με διαφορά η ΔΚΜ Αρχιτεκτόνων στις εκλογές του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ

Η ΔΚΜ λαμβάνει περίπου το 16% των ψήφων, διατηρώντας την πρώτη θέση στην προτίμηση των Αρχιτεκτόνων πανελλαδικά, με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα.

Πρώτη και με μεγάλη διαφορά, της τάξεως του 50% από τη δεύτερη παράταξη, κατατάσσεται η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ – Αρχιτεκτόνων) στις χθεσινές εκλογές του επιστημονικού συλλόγου των Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της χώρας ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

Με βάση τα προσωρινά (περίπου στο 95%) αποτελέσματα από τις χθεσινές εκλογές του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων), η ΔΚΜ λαμβάνει περίπου το 16% των ψήφων, διατηρώντας την πρώτη θέση στην προτίμηση των Αρχιτεκτόνων πανελλαδικά. Μάλιστα, παρά την κατά πολύ μειωμένη συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, η ΔΚΜ διατηρεί το επίπεδο των ποσοστών της αλλά αυξάνει κατά πολύ τη διαφορά της από τη δεύτερη σε ποσοστά (της τάξεως του 10-11%) παράταξη, θέση την οποία με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα διεκδικούν τρεις παρατάξεις από άλλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς χώρους.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η πρωτιά – και μάλιστα με διαφορά – στις εκλογές του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, σε μια δύσκολη εποχή για τους Αρχιτέκτονες, αποτελεί ένδειξη αποδοχής των προτάσεών της ΔΚΜ Αρχιτεκτόνων για το επάγγελμα και δικαίωση για τη στάση της τα τελευταία χρόνια στον ΣΑΔΑΑΣ-ΠΕΑ, σε έναν επιστημονικό χώρο δηλαδή που οι φιλελεύθερες ιδέες ήταν πάντα μειοψηφικές.

Παράλληλα, η μείωση της συμμετοχής των Αρχιτεκτόνων στις εκλογικές διαδικασίες του Συλλόγου, καθώς ψήφισε λιγότερο από το 15% των μελών, δείχνει την απογοήτευση των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από όσα βιώνουν καθημερινά και από την ανάγκη αλλαγών στη διοίκηση και τη δραστηριότητα του επιστημονικού τους συλλόγου, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα στη χώρα.

Ενδεικτικά, στο σύνολο των περίπου 20 παρατάξεων που διεκδίκησαν την ψήφο των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στις χθεσινές εκλογές του ΣΑΔΑ-ΠΕΑ, με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα (περίπου στο 95% των καταγεγραμμένων ψήφων) και τα στοιχεία της ΔΚΜ, οι παρατάξεις που προηγούνται σε αριθμό ψήφων έχουν ως εξής: