Skip to main content

Θετικές ενδείξεις και από την απασχόληση - Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες δηλώνουν ικανοποιημένες από την εξέλιξη των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση.

Παρ' όλο ότι η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια βελτίωση, γεγονός που προκύπτει από τα στοιχεία, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Όπως παραδέχονται και κορυφαίες ευρωπαικές πηγές, τα εργασιακά είναι σίγουρα ένα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα, καθώς από τη μια υπάρχει ανάγκη τήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και από την άλλη πρέπει να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της αγοράς.

Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πάγωσαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, προκειμένου να «διορθωθούν» οι ανισορροπίες που είχαν προκύψει από τη μεγάλη αύξηση των μισθών μετά την εισαγωγή του ευρώ.

Ωστόσο τώρα, προτεραιότητα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, έπειτα και από τη λήξη του προγράμματος κι εντός του επόμενου έτους.

Στις Βρυξέλλες δηλώνουν ικανοποιημένες από την εξέλιξη των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το τέλος του έτους και να εγκριθεί μια νέα εκταμίευση προς την Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους. Αν κι εφόσον μια τέτοια εξέλιξη δρομολογηθεί, τότε θα αποτελεί μια πολύ μεγάλη ανάσα για την ελληνική πλευρά, που θα ετοιμάζεται να μπει στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα προγράμματα.