Skip to main content

Πρότυπο πάρκο για ΑμεΑ στο ορφανοτροφείο Μ. Αλέξανδρος (φωτο + video)

Με δώρα στους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Πυλαίας – Χορτιάτη ο Α Τσίπρας. Τρία οικόπεδα για σχολεία και ένα υπερσύγχρονο πάρκο.

Λύση σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα του δήμου Θεσσαλονίκης, την τύχη του πρώην ορφανοτροφείου Μ. Αλέξανδρος, έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσιπρας. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την κατασκευή πρότυπου πάρκου το οποίο όμως θα έχει την ιδιαιτερότητα ότι θα μπορεί να εξυπηρετήσει και παιδιά με αναπηρίες.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα πάρκα στα Βαλκάνια, το οποίο θα κατασκευαστεί και θα ανήκει στη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της. Είναι μια τομή, μια σημαντική συμβολή προς τους πολίτες με αναπηρία και κυρίως για τα παιδιά. Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη που κάνει βήματα μπροστά, πόλη φιλική στα άτομα με αναπηρίες», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα πάρκο πρότυπο και υπόδειγμα και για μελλοντικές παιδικές χαρές. Δυστυχώς ανακαλύψαμε πολύ αργά πόσο πίσω είμαστε και ως πόλη στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με προβλήματα αναπηρίας. Ακόμη και τα πεζοδρόμιά μας δεν καταφέραμε να εξυπηρετούν τη μετακίνηση των συμπολιτών μας. Πιστεύω ότι το έργο αυτό θα γίνει πολύ σύντομα πραγματικότητα».

Ο πρωθυπουργός μετά την παρουσίαση του έργου από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, είπε πως «δεν πρέπει να μείνουμε στη μακέτα» και είναι σημαντικό ζήτημα «η φύλαξη και συντήρηση του χώρου».

Στο εξής πλέον, με βάση και την «κόντρα» που είχε ανακύψει ανάμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για το συγκεκριμένο χώρο στην Άνω Τούμπα (επί της Γρ. Λαμπράκη), ο δήμος θα φροντίσει να βρει ένα χώρο για να τον δώσει στη Μητρόπολη, ώστε να κατασκευαστεί αυτό που προβλεπόταν να γίνει στο πρώην ορφανοτροφείο, δηλαδή ένα ίδρυμα ανιάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια του δήμου θα είναι να αγοραστεί ένα τμήμα του παλιού Λοιμωδών, σε ένα αντίτιμο περίπου 1 – 1,5 εκ. ευρώ, όπου θα γίνει κι αυτό το έργο της Μητρόπολης.

Στην παράδοση που έγινε στο περιθώριο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τσίπρας επιφύλασσε... δώρα και σε άλλους δυο δήμους.

Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών, που εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο, Αντώνη Σαουλίδη, παραχωρείται οικόπεδο 4.000 τ.μ. για την κατασκευή σχολείων και ειδικότερα νηπιαγωγείου, αλλά και κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου.

Στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, παρουσία του δημάρχου, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ο κ. Τσίπρας και η κ. Φωτίου ανακοίνωσαν ότι παραχωρούνται δυο οικόπεδα στο Πανόραμα. Ένα 6.700 τ.μ. και ένα δεύτερο 4.300 τ.μ. Και στα δύο θα κατασκευαστούν σχολικές μονάδες, καθώς όπως είπε ο κ. Καϊτεζίδης είναι χαρακτηρισμένα για σχολεία, αλλά επί 15 χρόνια εκκρεμούσε η παραχώρησή τους...