Skip to main content

Πρωτοβουλία Σβώλου: Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τον σεισμό του '78

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό και θα ακουστούν προφορικές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν τον μεγάλο σεισμό.

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη Θεσσαλονίκη το 1978 διοργανώνει την Τετάρτη, 20 Ιουνίου στις 21:30, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο, θα ακουστούν προφορικές ιστορίες των «Γειτόνων» της Σβώλου και θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο του Τόλη Νικηφόρου (Tolis Nikiforou) "Η Γοητεία των Δευτερολέπτων". Το «παρών» θα δώσει και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Στο κάλεσμά της, η Πρωτοβουλία αναφέρει:

«Ήταν 20 Ιουνίου του 1978, λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ, όταν η Θεσσαλονίκη σείστηκε από την μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που είχε πλήξει μεγάλη πόλη στη σύγχρονη Ελλάδα. Ο σεισμός που σημειώθηκε στο χωριό Στίβος, 20χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης, είχε ένταση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αρκέστηκαν μόνο 10 δευτερόλεπτα για να ραγίσουν κτίρια και να καταρρεύσουν τοίχοι. Συνολικά καταστράφηκε ή βλάφτηκε σοβαρά το ένα τέταρτο των οικοδομών της πόλης, 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 220 τραυματίστηκαν και περίπου 800.000 έμειναν άστεγοι. Στην Γειτονιά μας θρηνήσαμε 29 θύματα από τη κατάρρευση της μοιραίας οκταώροφης πολυκατοικίας στην πλατεία Ιπποδρομίου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης».

Πριν την εκδήλωση, τα μέλη της Πρωτοβουλίας θα συναντηθούν στον ίδιο χώρο στις 19.00 με σκοπό να τακτοποιήσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες για το Δείπνο της Άνοιξης.