Skip to main content

Πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία ζητεί ο Ίσινγκερ

Η στρατηγική μας στη συριακή κρίση θα είναι αξιόπιστη μόνο όταν υποστηρίζεται από αξιόπιστες στρατιωτικές επιλογές, δήλωσε ο Ίσινγκερ.

Την ανάγκη να υπάρξουν «αμυντικά βήματα», αλλά και μια μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία αναφορικά με το θέμα της Συρίας υπογράμμισε ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, προειδοποιώντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «μεγάλης έκρηξης».

Η διεθνής κοινότητα παρέμεινε αδρανής για καιρό και απλώς παρατηρούσε τη συριακή κρίση, επισήμανε ο Ίσινγκερ μιλώντας στην εφημερίδα Muncher Merkur και πρόσθεσε πως «η στρατηγική μας στη συριακή κρίση θα είναι αξιόπιστη μόνο όταν υποστηρίζεται από αξιόπιστες στρατιωτικές επιλογές».

«Πριν από τέσσερα χρόνια κάναμε τα στραβά μάτια. Τώρα μαθαίνουμε με σκληρό τρόπο και κάπως αργά πως το να κάνουμε τα στραβά μάτια δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας. Και πως το να μην κάνουμε τίποτε έχει επίσης συνέπειες. Και ότι η σύγκρουση η οποία πιστεύαμε ότι αφορούσε τη Συρία τώρα έχει έρθει και χτυπά την πόρτα μας», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Ίσινγκερ, η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης με τη Ρωσία και το Ιράν. «Η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σε θέση να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη για μια ενδεχόμενη απαγόρευση πτήσεων πάνω και γύρω από τη Συρία. Όποιος δεν είναι προετοιμασμένος (για μια τέτοια συνεργασία) δεν θα πρέπει να εκπλαγεί όταν και άλλες εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια πρόσφυγες φτάσουν στις χώρες μας», εξήγησε ο ίδιος.