Skip to main content

Προβληματισμός για την απόφαση του ΔΕΕ περί μαντήλας

Στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕE για απαγόρευση της μαντήλας σε εργαζόμενες

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφάσισε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να απαγορεύουν βάσει εσωτερικού κανονισμού τη μαντήλα σε μουσουλμάνες εργαζόμενες. Την απόφαση επικρίνει σε σχόλιό του το Spiegel και σημειώνει: «Γυναίκες που φοράνε μαντήλα προκαλούν φόβο σε πολλούς ανθρώπους ότι η χώρα μας απειλείται από ισλαμοποίηση, ότι θα χαθούν οι γερμανικές αξίες μας, ότι απειλούνται μάλιστα από τρομοκρατικές επιθέσεις. Χωρίς να θέλουμε να απαξιώσουμε το φόβο τον τρομοκρατικών χτυπημάτων, οι γυναίκες που στην καθημερινότητά τους φοράνε μαντήλα δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά. Αντίθετα θα συνέβαλε στη συμβίωση, εάν υπήρχαν περισσότερα θετικά παραδείγματα. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι πελάτες έρχονταν σε επαφή με γυναίκες που δούλευαν σε ταμεία τραπεζών, στη ρεσεψιόν ξενοδοχείων ή σε καταστήματα υποδημάτων, με γυναίκες που φορούσαν μαντήλα θα μπορούσαν να σχηματίσουν ιδίαν άποψη γιατί οι γυναίκες αυτές για διαφορετικούς λόγους φοράνε στην πραγματικότητα ένα αθώο κομμάτι ύφασμα στο κεφάλι τους. Θα ήταν ωραίο εάν το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο ενθάρρυνε τους εργοδότες να στηρίζουν τη διαφορετικότητα που εδώ και καιρό είναι καθημερινότητα στην κοινωνία μας».

Για το ίδιο θέμα γράφει η Nürnberger Nachrichten: «Η απόφαση βοηθάει ώστε να αποφεύγονται εκ προοιμίου παρεξηγήσεις. Οι εργοδότες ωστόσο καλά θα έκαναν να χρησιμοποιούν με μέτρο την ελευθερία που τους δίνεται και μόνο όπου πραγματικά χρειάζεται. Μια ουδέτερη εμφάνιση των εργαζομένων είναι επιθυμητή. Εξίσου επιθυμητή όμως είναι και η ανοχή απέναντι στις διαφορετικές θεωρήσεις του κόσμου».

Απρόβλεπτη η Τερέζα Μέι

Ένα από τα κύρια θέματα που συνεχίζουν να κυριαρχούν στο γερμανόφωνο Τύπο είναι η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Η Handelsblatt σχολιάζει σχετικά: «Κανείς δεν έχει συμφέρον από μια κλιμάκωση της κατάστασης. Ο Ερντογάν θα πρέπει όμως να ξέρει που είναι τα όρια. Είναι εξοργιστικό ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει στη φυλακή περισσότερους από 150 δημοσιογράφους και από την άλλη εγκαλεί τη Γερμανία για παραβίαση της ελευθερίας της γνώμης και του συνερχέσθαι. Από μέλη της γερμανικής κυβέρνησης ακούει κανείς συχνά τις τελευταίες ημέρες ότι σαν πολίτες έχουν μείνει άναυδοι από την τουρκική πολιτική ωστόσο σαν πολιτικοί πρέπει να φανούν έξυπνοι και να δράσουν με οξυδέρκεια. Όλα αυτά είναι σωστά. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να τα συνδυάσουν αυτά τα δύο στο μυαλό τους. Απαιτείται σταθερότητα ώστε να υπερασπισθούν τις αξίες της ελευθερίας στη Γερμανία απέναντι στους εχθρούς της».

Για «κρυφτούλι με το μέλλον» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στην αναβλητικότητα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ανακοινώσει την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ μετά και την έγκριση του νόμου από το βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit. H εφημερίδα σημειώνει: «Τι είναι όλο αυτό; Γιατί ένα θέμα που αφορά το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας μετατρέπεται σε κρυφτούλι; Μια πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι δίνει το αίσθημα στην Μέι, ότι έχει τουλάχιστον τον έλεγχο για την αρχή μιας διαδικασίας, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει από τη στιγμή που θα ξεκινήσει. Ίσως πάλι το αρχικό της χρονοδιάγραμμα να ανατράπηκε από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ενός νέου σκωτσέζικου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία. Μπορεί πάλι η βρετανική κυβέρνηση να αυτοσχεδιάζει από τη μια μέρα στην επόμενη. Η βιασύνη σίγουρα δεν διακρίνει την Τερέζα Μέι, δεν είναι όμως ούτε και προβλέψιμη».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle