Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
x

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΟΚ 80 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής κατανάλωσης και το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων.

Η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ ύψους τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ, δήλωσε ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Πέμπτη, ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν στο 24% του ΑΕΠ το 2007, τη στιγμή που το 2016 «έκλεισαν» μόλις στο 12% του ΑΕΠ, μεταδίδει η Ναυτεμπορική.

Είπε επίσης ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής κατανάλωσης και το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων.

Επιπλέον, στάθηκε στην παράμετρο του υψηλού δημοσίου χρέους, τονίζοντας ότι «το σημερινό χρέος είναι αυριανοί φόροι».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, σημείωσε ότι το Brexit δεν έχει προκαλέσει ζημιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 19 τρίμηνα, ενώ το 2017 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,5%.

Όπως τόνισε, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του 2008, οι απώλειες που υπήρξαν λόγω κρίσης έχουν σήμερα ανακτηθεί, ενώ η αύξηση της απασχόλησης στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την ιδιωτική κατανάλωση που υποστηρίζεται από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και την μείωση του παραγωγικού κενού, όπως είπε, ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα -μεταξύ 1,3 και 1,5%- από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τόνισε ότι οι φόβοι για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα προκαλούσε η παρατεινόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική, δεν επαληθεύθηκαν.

Σημείωσε επίσης ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση, όπως και να συνεχιστεί περαιτέρω η σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ