Skip to main content

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Νέα συνεδρίαση στις 12

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε, μετά από εννέα ολόκληρες ώρες, η συνεδρίαση του Eurogroup με αντικείμενο το αίτημα της χώρας μας για νέο τριετές δάνειο

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε, στη μία μετά τα μεσάνυχτα και μετά από εννέα ολόκληρες ώρες, η συνεδρίαση του Eurogroup με αντικείμενο το αίτημα της χώρας μας για νέο τριετές δάνειο και ουσιαστικό διακύβευμα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Όπως ανακοινώθηκε, η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα, Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι.

Παρά τη μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και εν μέσω της διαρροής περί γερμανικού σχεδίου για πενταετές Grexit, το Eurogroup δεν κατέληξε σε κάποια κοινή δήλωση για την Ελλάδα, καθώς πέρα από την πολύ σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Φινλανδία κόντεψε να τινάξει τις συζητήσεις στον αέρα, καθώς, διά του ΥΠΟΙΚ της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ εμφανίστηκε αποφασισμένη να μη συμμετάσχει στο νέο δανειακό πρόγραμμα, λόγω των πιέσεων που ασκεί το συγκυβερνών ακροδεξιό κόμμα Αληθινοί Φινλανδοί.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι η συνάντηση θα συνεχιστεί την Κυριακή και τόνισε πως το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη καθώς και ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει απόφαση.

«Συζητήσαμε και χρηματοπιστωτικά θέματα, αλλά θα συνεχίσουμε την Κυριακή. Είναι πολύ δύσκολο αλλά υπάρχει ακόμα εργασία σε πρόοδο και συνεχίζεται η δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

«Πάντα υπάρχει αύριο. Δεν υπήρξε συμβιβασμός. Κρατώ πάντα την ελπίδα...», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Λίγο αργότερα ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Λουίς Ντε Γκίντος, τόνισε ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, θα μπορούσαν να είναι χειρότερα» και σημείωσε ότι  «πρέπει να προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος».

Όσον αφορά στον Φιλανδό ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Eurogroup φέρεται να τάχθηκε κατά ενός νέου τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, εξερχόμενος από Lex Building, είπε ότι υπάρχει πρόοδος.

«Πηγαίνω για ύπνο, θα συνεχίσουμε αύριο, υπήρξε πρόοδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

To Eurogroup χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των γερακιών που έχουν επιλέξει μία απολύτως τιμωρητική στάση απέναντι στην Ελλάδα και των υπόλοιπων μελών της ευρωζώνης που θεωρούν καταστροφικό το Grexit και παράλογες απαιτήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό. 

Συγκεκριμένα, γύρω από τον σκληρό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν συνασπιστεί 10 χώρες (μεταξύ των οποίων η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Εσθονία), οι οποίες ζητούν περισσότερα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το ελληνικό πακέτο ήταν αρκετό για να κλείσει το δεύτερο πρόγραμμα αλλά δεν είναι αρκετό όταν υπάρχει αίτημα για δάνειο που μπορεί να φθάσει τα 80 δισ. ευρώ. Από την άλλη Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος έχουν συνταχθεί με τις ελληνική πλευρά, ενώ οι υπόλοιπες πέντε χώρες τηρούν στάση ουδετερότητας αλλά μάλλον κρίνουν ότι πρέπει να αποφευχθεί το Grexit. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε λίστα προαπαιτουμένων μέτρων, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από την ελληνική Βουλή, προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη και να επανεκκινηθούν οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνει.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το Eurogroup ζητεί την ελληνική κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή σειρά μέτρων για να ψηφιστούν με την ευρύτερη δυνατή στήριξη, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει νομοσχέδια για το νέο καθεστώς ΦΠΑ, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την ενεργοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την κατάργηση των μονοπωλίων και το πάγωμα των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Εάν η Φινλανδία επιμείνει να αρνείται να συμμετάσχει στη χορήγηση νέου δανείου, τότε το σημερινό Eurogroup αναμένεται να παραπέψει για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα στις Συνόδους Κορυφής της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ακολουθήσουν. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορεί να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις της Φινλανδίας, η οποία εμφανίστηκε αποφασισμένη να μη συμμετάσχει στη χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι τι θ ασυμβεί εάν η Φινλανδία αποφασίσει να πάει μέχρι τέλους, προβάλλοντας βέτο σε νέο δάνειο προς τη χώρας μας, στη Σύνοδο Κορυφής...