Skip to main content

Ψηφίστηκε από τις επιτροπές της Βουλής το «παράλληλο πρόγραμμα»

Το παράλληλο πρόγραμμα έρχεται ως μια θετική νομοθετική παρέμβαση με ανακουφιστική λογική, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να επισημαίνει ότι το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, ως μια θετική νομοθετική παρέμβαση με ανακουφιστική λογική - ιδίως για τους ευπαθείς πολίτες - και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μιλούν για «παράλληλο δούλεμα» και να εγκαλούν την κυβέρνηση για «νομοθετική τσαπατσουλιά», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στις αρμόδιες Eπιτροπές επί της αρχής του, το νομοσχέδιο που εισάγει «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου».

Το νομοθέτημα για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, η συζήτηση του οποίου διεκόπη τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την αποχώρηση της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, επανήλθε σήμερα σε τρίτη συνεδρίαση στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές προκαλώντας και πάλι τις οξείες διαφωνίες των κομμάτων.

Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, διαφώνησαν με την διαδικασία που επελέγη για την εκ νέου εισαγωγή του νομοσχεδίου και όχι επανακατάθεσής του στη Βουλή, δεδομένου ότι αφαιρέθηκαν 42 από τα 118 άρθρα που είχε αυτό κατατέθηκε, όσο και για την ουσία του, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό» αντιπερισπασμό της κυβέρνησης στην κοινωνική θύελλα που έχει απέναντί της. Κατηγόρησαν δε την κυβέρνηση, ότι δεν έθεσε βασικές διατάξεις στην διαβούλευση, ενώ το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα είναι «καινούργιο» και ως τέτοιο πρέπει να επανακατατεθεί με νέο τίτλο ώστε να τοποθετηθούν και τα κόμματα.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, εξήγησε ότι τα περισσότερα από τα άρθρα που αποσύρθηκαν, είτε ενσωματώθηκαν σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε συμπεριλήφθηκαν σε άλλα νομοσχέδια, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παρελκυστική τακτική και επισήμανε ότι στο περιβάλλον μιας δύσκολης και επίπονης διαπραγμάτευσης, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα σήμα ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να προωθεί και διατάξεις με ανακουφιστική λογική σε μείζονα κοινωνικά προβλήματα.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ανάμεσα στις άλλες θετικές ρυθμίσεις, αντιμετωπίζεται μια θεσμική εκκρεμότητα σε μια εκτεταμένη ζώνη από-ασφάλισης που αφορά 2,5 με 3 εκ. πολίτες και αίρεται ο αποκλεισμός τους από το σύστημα υγείας. Η παρέμβαση  αυτή ? όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός -  πέραν των πολιτών,  που έχουν ΑΜΚΑ και τελούν σε νόμιμο καθεστώς εργασίας, περιλαμβάνει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, αλλά και ένα ευάλωτο άλλο κομμάτι της κοινωνίας (όπως υπερήλικες, έγκυες, παιδιά, ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα) ώστε «να δώσουμε το σήμα ότι σε αυτή τη χώρα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ευρωπαϊκές αξίες». Όμως, εξήγησε ο υπουργός, ότι η ρύθμιση αυτή, για να έχει πρακτική αξία, συμπληρώνεται από ρυθμίσεις που καθιστούν λειτουργικό και αναβαθμίζουν το σύστημα υγείας.  Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν: απόδοση κινήτρων για στελέχη άγονων γραμμών, αναβάθμιση κρίσιμων υπηρεσιών (ΕΚΑΒ, ΕΟΦ κλπ.)  μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών που ξεπέρασαν τα πέντε χρόνια, μισθολογική και βαθμολογική εξίσωση γιατρών σε άλλες δομές με τους γιατρούς του ΕΣΥ, «ώστε να στηρίξουν την δύσκολη περίοδο το δημόσιο σύστημα», εξορθολογισμό των εφημεριών, διευκόλυνση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για επιτάχυνση υποθέσεων διαφθοράς, κινητικότητα προσωπικού βάσει αναγκών, κάλυψη θέσεων με ειδικευόμενους στα περιφερειακά νοσοκομεία, διαφανής διαδικασία για την λίστα του χειρουργείου και τον προγραμματισμό, συγκρότηση επιτροπών υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, θέσπιση του Διαμεσολαβητή Υγείας, λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης με όρους δημόσιου συστήματος.