Skip to main content

Ψωμί από Σκόπια και Βουλγαρία, πουλιέται σαν ελληνικό στη Θεσσαλονίκη

Με φορτηγά έρχονται κάθε ημέρα, σε Θεσσαλονίκη, Δράμα και Καβάλα, μεγάλες ποσότητες ψωμιού που αποσυσκευάζεται και πωλείται σαν ελληνικό.

Τρεις ή και περισσότερες νταλίκες από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, κάθε ημέρα, ξεφορτώνουν ψωμί σε περιοχές στη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης αλλά και σε Καβάλα και Δράμα, το οποίο πρατήρια άρτου πουλάνε σαν ελληνικό.

Την καταγγελία έκανε ο α' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο είναι παλιό και πως η πρακτική αυτή ακολουθείται τα τελευταία 4-5 χρόνια, αδιατάρακτα, παρότι έχει επισημανθεί από την Ο.Α.Ε., ότι στα Τελωνεία θα πρέπει να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, τα φορτηγά με τα ψωμιά, περνάνε τα σύνορα τα οποία, αφού αποσυσκευαστούν, πωλούνται σαν ελληνικά. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε διάφορες της Θεσσαλονίκης, στα Διαβατά, τον Άγιο Βασίλειο αλλά και στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπως επίσης σε Δράμα και Καβάλα.

"Όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές πώλησης του ψωμιού, κάτι συμβαίνει που θα πρέπει να υποψιάζει τους καταναλωτές", είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η μείωση των τιμών στα πολύ καλής ποιότητας ελληνικά άλευρα, έχει τουλάχιστον περιορίσει την εισαγωγή ξένων αλεύρων, τα οποία έμπαινα στην αγορά χωρίς προηγουμένως να περάσουν από ποιοτικό έλεγχο.

Η εισαγωγή αλεύρων, είναι αναπόφευκτη αφού τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εισάγει σιτάρι. Ωστόσο, η εξισορρόπηση των τιμών και η πολύ καλή ποιότητα των ελληνικών αλεύρων, έχει κάνει τους αρτοποιούς να προτιμούν τα άλευρα που παράγονται στη χώρα μας.

Ο κλάδος, εκτός των παραπάνω, αντιμετωπίζει προβλήματα και από τις επιχειρήσεις super market, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Νεόφυτο Παπαδόπουλο δεν τηρούν το νόμο σε ό,τι αφορά την πώληση ψωμιού.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 14.500 επιχειρήσεις αρτοποιίας και το 90% αυτών είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους.