Skip to main content

Ράλι στο Χρηματιστήριο με αγοραστικό πυρετό στις τράπεζες

Η αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις, βελτίωση του οικονομικού κλίματος αλλά και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να ξεπερνά σχετικά εύκολα το ψυχολογικό όριο των 640 μονάδων. Πολύ σημαντικό στοιχείο επίσης το γεγονός ότι η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 113 εκ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος όπως είθισται είχε ο τραπεζικός κλάδους του οποίου η υπεραπόδοση σήμερα προσέφερε υψηλά κέρδη. Χαρακτηριστικό πάντως για την συνέχεια, είναι ότι ο γενικός δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 6 μηνών αποκομίζοντας συνολικά το τριήμερο, άνοδο 4,25%, ενώ στο +10,43% σκαρφάλωσε το τραπεζικός δείκτης την ίδια περίοδο. Εν μέσω έντονων προκλήσεων σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, η αγορά φαίνεται πως προσδοκά θετικές εξελίξεις, βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με ισχυρή άνοδο 2,82% στις 640,07 μονάδες ενώ βρέθηκε ακόμα και στο +3,68% ενδοσυνεδριακά.

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, στοιχείο καταλύτη για την σημερινή συνεδρίαση αποτέλεσε και το κλίμα ευφορίας στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές «στοιχηματίζουν»  σε ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στις προοπτικές που δημιουργούν για τις τράπεζες τα μέτρα βραχυχρόνιας ελάφρυνσης χρέους, με ανταλλαγή ομολόγων του EFSF. Θετικός καταλύτης για τις ευρωπαϊκές αγορές οι ενδείξεις ότι το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών θα αντιμετωπισθεί χωρίς να «χυθεί αίμα». Τα σενάρια που ήθελαν την Ιταλία να ζητάει δάνειο 15 δισεκ. για τις τράπεζες της διαψεύδονται αλλά ήταν αφορμή για να ανακάμψουν χρηματιστηριακά έως +7%

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η σημερινή «έκρηξη» του τραπεζικού κλάδου - που ηγείται πάντα στις συναλλαγές- αποτυπώνουν και έναν χαρακτήρα βραχυπρόθεσμων κινήσεων των traders. 

Σε τεχνικό επίπεδο, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ο γενικός δείκτης θέτει πλέον τις βάσεις για υψηλότερα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 644 μονάδες στο ημερήσιο διάγραμμα, ενώ προσέγγισε ακόμη περισσότερο σήμερα το επίπεδο της υπεραγορασμένης ζώνης.

Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία καλείται να διαχειριστεί μια πληθώρα ζητημάτων - με κορυφαία την περίπτωση των ιταλικών τραπεζών. Η σημερινή εικόνα στο ΧΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές, προεξοφλεί ίσως θετικά νέα και για την χώρα μας.

Ενδεικτικά η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη 9,78% στα 0,247 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με εκρηκτική επίσης άνοδο 12,32% στα 0,228 ευρώ, η Eurobank σε θετικό έδαφος κατά 4% στα 0,728 ευρώ ενώ η Alpha Bank στο +3,78% στο 1,92 ευρώ. Τέλος, η Attica Bank έκλεισε θετικά με άνοδο 1,89% στα 0,054 ευρώ.

Σε άλλους τίτλους

ΟΠΑΠ +2,23%

ΕΛΠΕ  +3,10%

ΔΕΗ +0,32%

ΜΥΤΙΛ +2,15%

ΟΛΠ +2,70%

ΙΝΛΟΤ -0,92%