Skip to main content

Κρίσιμο ραντεβού στον Καναδά για το ελληνικό χρέος

Το «παρών» στη συζήτηση θα δώσει η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, μαζί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Με πρόοδο αλλά χωρίς συμφωνία προχωρούν οι συζητήσεις για την όποια διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Όλα δείχνουν ότι πολλά θα κριθούν στις 31 Μαΐου, στο Γουίσλερ του Καναδά, όπου αναμένεται να λάβει χώρα η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου (G-7). Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα ξαναπροσπαθήσουν να έρθουν πιο κοντά, με τον χρόνο να πιέζει, όπως επεσήμανε υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος στην αρχή της εβδομάδας. Το «παρών» στη συζήτηση θα δώσει η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, μαζί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν οι συζητήσεις κινούνται γύρω από τον χρόνο επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων του δεύτερου προγράμματος, αλλά και γύρω από την άμεση ή εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων για το χρέος. Το Βερολίνο επιμένει στη μη εμπροσθοβαρή λύση, αλλά στη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων αναλόγως της εφαρμογής των συμφωνηθέντων από την Ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως, το ΔΝΤ επιμένει στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, ώστε η ελάφρυνση που θα προκύψει να μπορέσει να υπολογιστεί κατευθείαν στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Αυτό που γίνεται τώρα είναι να αναζητείται μια ισορροπία...