Skip to main content

Ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα ζητεί από το ΔΝΤ ο Πιερ Μοσκοβισί

Ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να είναι μεν συγκρατημένες στις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τηλεγράφημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να είναι μεν συγκρατημένες στις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, αυτές να μην απέχουν από την πραγματικότητα.

Μάλιστα, υπήρξε ιδιαίτερα πιεστικός ως προς τα χρονοδιαγράμματα τονίζοντας ότι αναζητείται συνολική συμφωνία για την Ελλάδα σε όλα τα ανοιχτά θέματα μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί σε 99 ημέρες (σ.σ. από την Τρίτη) στο Λουξεμβούργο.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου την Τρίτη στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς αν υπάρχει «σχέδιο Β» σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν τηρηθούν τα στενά χρονοδιαγράμματα για πλήρη συμφωνία έως τον Ιούνιο εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν σκέφτεται σχέδιο B διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι δεν πιστεύει στο σχέδιο Α το οποίο και προβλέπει πλήρη συμφωνία έως τον Ιούνιο.

Το χρονοδιάγραμμα του Μοσκοβισί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ως τις 20 Ιουνίου έχει ως εξής:

1. Μέσα στον Απρίλιο θα πρέπει να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα καλύπτει την περίοδο από το 2019 και μετά. Το κείμενο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 23 Απριλίου. Σύμφωνα με τον  Μοσκοβισί, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.

2.Η τεχνική συμφωνία για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο.

3.Το κλείσιμο της συμφωνίας θα πρέπει να γίνει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο επιτήρησης της Ελλάδας, τα μέτρα για το χρέος αλλά και οι προϋποθέσεις ενεργοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επιτήρησης, τόνισε ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και μετά την 20η Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο επιτήρησης «δεν θα πρέπει να μοιάζει με πρόγραμμα», καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι πολιτικά εφικτό ή επιθυμητό.

Τέλος, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα: «Κανείς δεν θέλει να υπάρξει νέο πρόγραμμα, ούτε η ελληνική κυβέρνηση το ζητάει» ξεκαθάρισε.