Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Δεν αρκούν στο ΔΝΤ οι δεσμεύσεις της ευρωζώνης για το χρέος

Εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί, μπορεί να είναι το επόμενο «success story» της Ευρώπης, ανέφερε.

Την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι η δέσμευση της ευρωζώνης πως θα παράσχει στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος εφόσον κριθεί αναγκαίο δεν είναι επαρκής για το ΔΝΤ.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος και πέραν αυτού, εάν το χρειαστεί η Αθήνα. Αλλά σε αυτό είναι δύσκολο να συναινέσει το ΔΝΤ, τουλάχιστον με την τρέχουσα εργαλειοθήκη τους», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στα οφέλη της δανειοδότησης από τον ESM, εξήγησε ότι η Ελλάδα εξοικονομεί έως 10 δισ. ευρώ ετησίως -6% του ΑΕΠ- από τα χαμηλά επιτόκια του προγράμματος.

«Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα «θα επιστρέψει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος».

«Εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί, μπορεί να είναι το επόμενο “success story” της Ευρώπης», κατέληξε ο Ρέγκλινγκ.