Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Εφικτή θεωρεί την έξοδο στις αγορές το προσεχές διάστημα ο επικεφαλής του ESM μιλώντας στη Bild - «Μεγαλόψυχοι οι Γερμανοί», λέει ο Πρ. Παυλόπουλος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά σύντομα και πάλι στα πόδια της. «Εάν η Ελλάδα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, θα μπορέσει να εκδώσει και πάλι τα πρώτα κρατικά ομόλογα ίσως ήδη την τρέχουσα χρονιά ή το αργότερο το 2018», εκτιμά ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Bild που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο.

Την ίδια ώρα πάντως ο γερμανός οικονομολόγος ζητά να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο του τρέχοντος τρίτου προγράμματος στήριξης.

Με 3ετή έως 7ετή ομόλογα «φλερτάρει» η Αθήνα

«Περαιτέρω καθυστερήσεις θα ήταν κακές για την Ελλάδα και την νομισματική ένωση», προειδοποιεί ο επικεφαλής του ESM.

Σημειώνεται ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του επικείμενου Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως σημειώνει τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που προδημοσιεύει αποσπάσματα των δηλώσεων Ρέγκλινγκ προς την Bild, «η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται προφανώς τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για επικείμενη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πρόσφατα ότι θα μπορούσε να επιχειρηθεί μια έξοδος στις αγορές με 3ετή έως και 7ετή ομόλογα τριών έως τεσσάρων δις ευρώ, εφόσον εγκριθεί προηγουμένως η επόμενη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης».

Πρ. Παυλόπουλος: Μεγαλόψυχοι οι Γερμανοί

Με αφορμή την επίσκεψή του στη Γερμανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παραχώρησε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel υπό τον τίτλο «Οι Γερμανοί έχουν μεγάλη ψυχή».

Σε αυτή ο έλληνας πολιτικός επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της» και πλέον «είναι καιρός να πράξουν το ίδιο και οι εταίροι μας στο θέμα της απομείωσης του χρέους. Είμαι βέβαιος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου μπορεί να βρεθεί μια λύση», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα χάσει ψήφους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου εάν η Γερμανία συναινέσει στην ελάφρυνση του χρέους.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο μεγαλειώδης αυτός λαός με τα τόσα πολλά οικονομικά επιτεύγματα βλέπει την Ελλάδα ως πολιτικό κίνδυνο. Δεν έχω διαπιστώσει τέτοια στάση στους γερμανούς φίλους μου. Θέλω να πω στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι Γερμανοί έχουν πολύ μεγαλύτερη ψυχή απ΄ ότι τους αποδίδεται».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει την Α. Μέρκελ «ρεαλίστρια» η οποία δεν επιδιώκει έναν ηγεμονική ρόλο για τη Γερμανία στην Ευρώπη, αλλά η οποία «μάχεται για μια ευρωπαϊκή Γερμανία», όπως κατέδειξε και «το θάρρος της στο προσφυγικό ζήτημα».
 
Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle