Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Χωρίς αυξημένη εποπτεία η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018

Έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την πορεία της χώρας γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούμε, τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 δεν θα συνοδεύεται από αυξημένης μορφής Επιτροπεία, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ενημέρωση που παρείχε στο Λουξεμβούργο.

«Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την πορεία της χώρας γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούμε. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα το να βρίσκεται μια χώρα σε πρόγραμμα και άλλο να τελεί υπό εποπτεία. Στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί ό,τι εφαρμόστηκε και στις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα και βγήκαν από αυτό», πρόσθεσε, σύμφωνα με το capital.gr, ο επικεφαλής του ESM, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως τα χρήματα που δόθηκαν για τη χώρα θα επιστραφούν έστω και το 2059.

«Ο ESM ετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή αξιολόγησης στην Ελλάδα στα μέσα Οκτωβρίου με τους άλλους θεσμούς, προκειμένου να ελέγξουν εάν η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Εάν το έχει κάνει, οι πιθανότητες είναι καλές ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί κανονικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Δεν θεωρώ την Ελλάδα χρεοκοπημένη χώρα»

Όταν πάντως Ολλανδός δημοσιογράφος κάλεσε τον κ. Ρέγκλινγκ να απαντήσει «εάν ο ESM δανείζει και πτωχευμένες χώρες», υπονοώντας την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Μηχανισμού, απάντησε πως «η Ελλάδα έχει προφανώς ένα μεγάλο βάρος λόγω του χρέους της αλλά με την βοήθεια που της παρασχέθηκε απέφυγε τη χρεοκοπία», ενώ επανέλαβε με έμφαση: «Και δεν θεωρώ την Ελλάδα χρεοκοπημένη χώρα».