Skip to main content

Ρεκόρ απορρόφησης στο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πρώτη στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για δεύτερη χρονιά πανελλαδικά η Κεντρική Μακεδονία. Ρεκόρ πληρωμών με 208 εκ. ευρώ ζεστό χρήμα στην αγορά. Αίτημα για ενίσχυση άλλων 1.100 μικρομεσαίων επιχ

Ρεκόρ στην εκταμίευση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, με πληρωμές που ξεπέρασαν τα 208 εκ. ευρώ πέτυχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2014, που αναδείχθηκε μάλιστα για δεύτερη χρονιά πρώτη πανελλαδικά στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, με ποσοστό 90,3%.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ για το 2014 στην Κεντρική Μακεδονία και τόνισε ότι η απορρόφηση κονδυλίων ανήλθε στο τέλος του προηγούμενου έτους στο 90,3% από 53% που ήταν στις αρχές του 2013.

Οι πιστοποιημένες πληρωμές του Προγράμματος «Μακεδονία-Θράκη» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσαν αύξηση κατά 17,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του 2014.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «μέσα σε δυο χρόνια, αυξήσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά 37 μονάδες. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα σε 24 μήνες πετύχαμε απορρόφηση στο επίπεδο του 90,3%. Είμαστε σήμερα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε απορρόφηση και ταυτόχρονα, στην εκταμίευση κονδυλίων και τις πληρωμές έργων, όπου σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Το 2014, οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκατομμύρια ευρώ. Και τα 523 έργα και προγράμματα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και υλοποιούμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, σημαίνουν θέσεις εργασίας, σημαίνουν εισόδημα, σημαίνουν έσοδα».

Ανά τομέα

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την περσινή χρονιά ανά τομέα (άξονα προτεραιότητας του προγράμματος):

-Ενίσχυση προσπελασιμότητας (εκταμιεύσεις και πληρωμές 61,5 εκ. ευρώ): Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στο μεταφορικό δίκτυο της Περιφέρειας σε μήκος 116,5 χιλιομέτρων οδικού δικτύου και 21 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου. Ενδεικτικά, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Χαλκηδόνα – Παραλίμνη (40,5 εκ. ευρώ), η περιμετρική Πολυγύρου (παράκαμψη Αγίου Βλάση, 10 εκ. ευρώ), η πρώτη από τις τρεις γέφυρες στον ανισόπεδο κόμβο της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Κ16 (συνολικός προϋπολογισμός έργου 89 εκ. ευρώ), σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για το δρόμο Ποτίδαια – Κασσανδρεία (79,6 εκ. ευρώ). Επίσης, ξεμπλόκαραν σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή του οδικού δικτύου Πατρίδα – Νάουσα (31,9 εκ. ευρώ) και ο οδικός άξονας Σερρών – Αμφίπολης (το τμήμα Μεσοράχης – Αμφίπολης, προϋπολογισμού 37,5 εκ. ευρώ, παραδόθηκε στην κυκλοφορία).

-Αστική και αγροτική αναγέννηση (εκταμιεύσεις και πληρωμές 28 εκ. ευρώ): Υλοποιούνται 21 έργα σε δέκα μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικά έργα είναι η ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης (22 εκ. ευρώ), η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου στην Καλαμαριά (6,5 εκ. ευρώ) και η ανάπλαση της οδού Μοναστηρίου (2 εκ. ευρώ).

-Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση (εκταμιεύσεις και πληρωμές 40,5 εκ. ευρώ): Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που απευθύνονται σε 14.800 μαθητές. Επιπλέον, εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

-Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη (εκταμιεύσεις και πληρωμές 22 εκ. ευρώ): Αναβαθμίζεται το δίκτυο ύδρευσης στην Κεντρική Μακεδονία με παρεμβάσεις σε μήκος 1.354 χιλιομέτρων, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση και βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Ολοκληρώνονται 33 έργα αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε ορεινούς και απομονωμένους οικισμούς. Ενώ ταυτόχρονα, μέσα από 13 σημαντικές παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα αστικά στερεά απόβλητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διατίθενται πλέον στο σύνολό τους σε ΧΥΤΑ.

-Τουρισμός – Πολιτισμός (εκταμιεύσεις και πληρωμές 39 εκ. ευρώ): Αποκαθίστανται και αναδεικνύονται 117 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία. Ολοκληρώνονται 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών με κυριότερα την κατασκευή του νέου Μουσείου στη Βεργίνα (18 εκ. ευρώ), την ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του ανακτόρου των Αιγών (7 εκ. ευρώ) και την κατασκευή του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων (3 εκ. ευρώ).

-Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα (15,5 εκ. ευρώ): Υλοποιούνται 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου τριώροφου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας και η ανακαίνιση -εκσυγχρονισμός της Β' μονάδας εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι «δίνουμε έμφαση στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή και σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια τρέξαμε δυναμικά το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια 2.390 επιχειρήσεων, με κονδύλια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, κατέθεσε εγκαίρως και αίτημα υπερδέσμευσης, για την ενίσχυση επιπλέον 1.100 επιχειρήσεων, που βρίσκονται στον προθάλαμο της χρηματοδότησης. Στο ίδιο πλαίσιο, για την επανένταξη των άνεργων στην αγορά εργασίας, η ΠΚΜ υλοποιεί 28 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».