Skip to main content

Ρελάνς από ΕΕ στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ

Πώς σκοπεύει να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο που ανακοίνωσαν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ενδεχόμενο επιβολής δασμών ύψους 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει σε επιβολή αντίστοιχων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Μάλιστα, η Κομισιόν έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα απαντήσει «σθεναρά» στην πρόταση Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι προειδοποίησαν ότι θα προσφύγουν, μαζί με άλλες χώρες, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) και θα εξετάσουν την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης -τελευταία φορά είχαν επιβληθεί το 2002- για να αποτρέψουν τη μεταφορά αυτών των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη, από τρίτες χώρες, εάν επιβληθούν τελικώς δασμοί από τις ΗΠΑ.

Ένα άλλο αντίμετρο που εξετάζεται, σύμφωνα πάντα με το Reuters, θα στοχεύει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ ώστε να «εξισορροπηθεί» το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ από χώρες της Ε.Ε. το 2017 έφτασαν τα 5,3 δισ. ευρώ και του αλουμινίου το 1,1 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πως, αν επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. «Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, του (αμερικανικού ουίσκι) μπέρμπον και των τζιν Levi's», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ουάσιγκτον, μεταξύ αυτών της Κίνας.

«Θα το ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου.