Skip to main content

Remezzo: Ο χρόνος ρημάζει το καλύτερο μπαλκόνι της Καλαμαριάς (φωτο)

Ο Δήμος Καλαμαριάς περιμένει τέσσερα χρόνια να του παραχωρηθεί το αναψυκτήριο, που στο παρελθόν ήταν στολίδι για την παραλιακή ζώνη της Αρετσούς.

 Το «Remezzο» στην παραλία της Αρετσούς, το ωραιότερο μπαλκόνι της Καλαμαριάς, είναι σήμερα ένα απομεινάρι της παλιάς ένδοξης εποχής του, τότε που λειτουργούσε σαν «Ιππόκαμπος» αλλά και σαν Remezzo αργότερα και μαγνήτιζε επισκέπτες από όλη την Θεσσαλονίκη.

Το Remezzo συνεχίζει να λειτουργεί παρά τις μεγάλες φθορές που υπάρχουν στο κτίσμα, στο ξύλινο deck του κήπου, παρά την εγκατάλειψη που είναι ολοφάνερη στον περιβάλλοντα χώρο και, παρότι το αναψυκτήριο και κέντρο πολιτισμού βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο της Μαρίνας, ενός μεγάλου asset για τον Δήμο και όλη την Θεσσαλονίκη, την οποία υποτίθεται ότι θα αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ με την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή.

Το Remezzo κτισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, έχει αφεθεί στην κακή τύχη του και στον πανδαμάτορα χρόνο, ενώ είναι φανερό ότι σοβαρή συντήρηση και ανακαίνιση δεν έχει γίνει στο κτίσμα, για πολλά χρόνια.

Η κατάσταση του Remezzo, υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, οφείλεται στο ότι ο πολυχώρος δεν ανήκει στον Δήμο, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει.

«Η παραχώρηση του Remezzo έληξε το 2013 και από τότε έχουμε ζητήσει επανειλημμένως την παραχώρησή του, ξανά, στον Δήμο. Το αναψυκτήριο που ανήκε παλαιότερα στον ΕΟΤ, έχει περάσει στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ στην οποία, πριν λίγους μήνες, τον Φεβρουάριο του 2017, υποβάλαμε εκ νέου αίτημα παραχώρησης του αναψυκτηρίου.

«Αν δεν παραχωρηθεί το Remezzo στον Δήμο, δεν μπορούμε να παρέμβουμε και αυτό το πολύτιμο κομμάτι της Καλαμαριάς μένει αναξιοποίητο και καταστρέφεται από τον χρόνο», πρόσθεσε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Ο αντιδήμαρχος αναγνωρίζει πως οι φθορές στο κτήριο είναι μεγάλες και πως χρειάζεται πολλά περισσότερα από μία απλή συντήρηση.

«Το Remezzo πρέπει να παραχωρηθεί στον Δήμο και μάλιστα για μεγάλη χρονική περίοδο, όπως στον Δήμο πρέπει να παραχωρηθεί εκ νέου και η Πλαζ Αρετσούς, της οποίας η παραχώρηση έληξε επίσης το 2013. Η παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς θα έπρεπε να είναι ένα στολίδι για τον Δήμο και για όλη την Θεσσαλονίκη».

Σε αυτό το μετέωρο καθεστώς και σε ένα περιβάλλον σαφώς υποβαθμισμένο, οι Καλαμαριώτες συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους για το Remezzo, το οποίο λειτουργεί η Δημοτική Επιχείρηση Καλαμαριάς, η ΔΕΤΕΚ Α.Ε., παρότι η έχει λήξει η προηγούμενη περίοδος παραχώρησης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν Καλαμαριώτες, ακόμη και όταν Remezzo και Πλαζ ήταν παραχωρημένα στο Δήμο, ποτέ δεν επενδύθηκαν στα δύο αυτά παραλιακά ακίνητα τα χρήματα που χρειάζονταν για να λάμψουν.